Küçük çocuklar için yabancı dil

Küçük çocuklar için yabancı dil

Günümüzde, ebeveynler çocuklarının öğrenme sürecini mümkün olduğunca erken başlatmak için çalışıyor. Çok küçük çocuklar kendilerini matematik, edebiyat ve spor dünyasına kaptırırlar. Yabancı dil öğrenmek bu süreçte ilk sıralarda yer almaktadır. Bir çocuğun yabancı bir dili sonsuza kadar sevmesi için anne babaların öğretmenleri seçmesi gerekir! Dört yaşındaki Erkan bir gün babasına demiş ki “Baba bu çizgi filmde bazen annemle konuştuğun dil aynı. Bu arada, her şeyi anlıyorum”. Meğer baba çocuk için çizgi filmi açarken DVD oynatıcı menüsünden filmin dilini değiştirmeyi unutmuş ve Erkan da İngilizce izlemek zorunda kalmış.

Çocuğun yetenekleri elbette babasını memnun etti. Her iki ebeveyn de Dickens'ın dilini oldukça iyi konuşmasına rağmen, telaffuzun bozulmaması için aile toplantısında çocuğa uygun kursların bulunmasına karar verildi.

Ebeveynler tarafından yabancı dil öğretimi

Bazen ebeveynler çocuklarının eğitimini kendileri üstlenmeye karar verirler. Çocuk parkında dolaşırken şunu duyabilirsiniz: “Kızıma İngilizce öğretmeye karar verdim. Kursa yazdırmadık, kendim öğretmeyi başarıyorum. Veya: “Neden özel derslere para harcayalım? Çocuğuma nasıl İngilizce öğreteceğimi öğretmenden daha iyi biliyorum.”
Parktan eve geldiğinizde duyduklarınızı unutamaz ve İngilizce öğrenemediğiniz ve neredeyse tüm komşularınızın bildiği dili çocuğunuza öğretemediğiniz için kendinizi azarlarsınız.

Kendinizi suçlamak için acele etmeyin. Uzmanlar evde yabancı dil öğrenmenin her zaman faydalı olmadığını söylüyor. Bunun birçok nedeni var. Doğru telaffuz, profesyonel öğretmenlere başvurma nedenlerinden sadece bir tanesidir. Yukarıda bahsettiğimiz Erkan'ın anne ve babası da ikinci çocuğu doğduğu için yabancı dil derslerine yeterince zaman ayıramayacaklarının farkındaydı. Aynı zamanda net bir metodolojileri olmadığı için evde yabancı dil öğretmeye başlayamadılar.

Görünüşe göre bu sorunlar çözülebilir - ikinci çocuk büyükanneye veya bakıcıya emanet edilebilir, yabancı konuşmaların ses kayıtları dinlenerek telaffuz ayarlanabilir ... Ancak uzmanlar, ebeveyn-öğretmenlerin genellikle sabırsız olduğunu, sabrın ise çocuk eğitiminde en önemli bir faktör olduğunu söylüyor.
Bir çocuk gelişim merkezinde İngilizce öğretmeni Aliye Hanım açıklıyor: “Ebeveynler, çocuklarından ilk dersten sonra yabancı dil konuşmasını beklemektedir. Çocuktan bunu talep ediyorlar. Bu tür talepler, sonunda çocuğu uzun süre yabancı dil öğrenmekten caydırabilir”.

Ek olarak, çocuklar değişik insanlara karşı farklı davranış modellerini kullanır. Çocuklar genellikle anne veya babanın elinde kalemle bir karatahtanın önünde durup onları kulağa tuhaf gelen kelimeleri ezberlemeye zorlamasına hazırlıksızdır. Çocuklar için yeni bilgiler keşfetmeleri kendilerine yeni olan bir kişiyle çok daha kolay olacaktır.

Ne kadar erken olursa o kadar iyi mi?

Öğretmenler, erken yaşta yabancı dil öğrenmeye başlamanın en iyisi olduğunu söylüyor. Birçok okul, dili 2 yaşından itibaren öğrenmeyi teklif eder. İnsan vücudunun sözde biyolojik saatine atıfta bulunurlar. Bilim adamlarının bulgularına göre, çocukların yabancı dilleri en kolay öğrendikleri dönem tam olarak 5 yaşına kadardır. İngilizce öğretmeni Gülseren Hanım'a göre küçük yaştaki bir çocuk günde 20 ila 50 kelime ezberleyebiliyor.

Ancak, yaş kısıtlamaları vardır. Gülseren Hanım'a göre çocuğunuz henüz ana dilini iyi konuşamıyorsa sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurması zor olacağı için yabancı dil derslerine başlamamalısınız.
Genel olarak, okul öncesi grupları yaşlarına göre üç gruba ayrılır: iki yaş grubu, üç ila beş yaş grubu, beş yaş ve üzeri. Tabii ki, iki ve dört yaşındaki çocuklar arasında bir fark var. Ancak, öğretmenlerin dediği gibi, iki yaşındaki ve dört yaşındaki çocukların öğrenmeye yaklaşımlarında iki yaşındaki ve beş yaşındaki çocuklara göre daha fazla ortak nokta olacaktır. Gülseren Hanım anlatıyor: ""Beş yaşındaki bir öğrenci derse daha fazla konsantre olabiliyor, hafızası ve hayal gücü daha iyi gelişiyor"".

Ancak çocuğunuzu iki yaşında bir dil kursuna göndermediyseniz, üzülmeyin. Çocuk gelişimi öğretmenleri, çocukların bir yabancı dil konuştuğu bir grupta eğitime başlamanın, sıfır bir ortamda dil öğrenmekten daha etkili olacağına inanıyor. Bir İngiliz-Türk anaokulundaki bir öğretmen şöyle diyor: “Bize ilk kez 4-5 yaşında gelen çocuklar, grubun çalışmasına kolayca dahil oluyorlar. Bu konuda onlara sadece öğretmenler değil, aynı zamanda yabancı dil konuşan diğer öğrenciler de yardımcı oluyor. Çocukların akranlarını taklit etmesi daha kolay ve daha doğaldır, bu nedenle yabancı konuşmaya uyum sağlama süreci minimum zaman alır ve eğitim konularının döngüsel tekrarı, eksik kelime dağarcığını kademeli olarak doldurmanıza olanak tanır”.

Uygun bir öğretmen arayışı aynı zamanda çocuğun yaşıyla da ilişkilidir. Örneğin, bazı ebeveynler, çocukları için anadili İngilizce olan bir öğretmen bulamadıkları için üzülür.
Her okulda böyle öğretmenler bulunmaz. Ancak bu tür öğretmenler çok küçük çocuklar söz konusu olduğunda yardımcı olmayabilir. Yaş ne kadar küçükse, native speaker olan birine o kadar az ihtiyaç duyar. Çocuğunuzun sırf lazımlığı kullanmayı ne kadar istediğini yabancı öğretmenine açıklayamadığı için İngilizce dersinde stres yaşamasını ister misiniz?

Hadi oynayalım

Eğitimin başlaması ve sürecin başarılı olması için, ebeveynlerin arzusu kadar çocuklarının motivasyonu da önemlidir. Genellikle öğrenme motivasyonu başka bir ülkeye seyahat, çizgi film ve yabancı dilde şarkılar olabilir. Ebeveynlerin evde ""anlaşılmaz ama çok komik sözler"" kullanması da işe yarayacaktır. Gerçek şu ki, çocuğun hayatında ne kadar motive edici şeyler olursa, yabancı dil öğrenmesi o kadar kolay olur.

Farklı çocuk gelişim merkezleri farklı öğretim yöntemleri uygular. Bazıları Oxford öğretmenlerinin el kitaplarını kullanır, bazıları ise Türk öğretmenlerinin gelişimleri üzerine çalışır. Tüm bu yaklaşımlar, oyun şeklinde gerçekleşen öğrenmeye dayanmaktadır: sınıfta küçük öğrenciler ders çalışmazlar, yabancı dil oynarlar.
Genellikle 6-8 kişiden bir ""oyuncu ekibi"" oluşturulur. İki yaşındaki çocuklar için bazı okullar oyun grubu 5 kişiye indirmektedir. Okulda size daha fazla sayıda öğrenciden söz edilirse, çocuğunuzun yeterli miktarda öğretmen ilgisi alıp almayacağını düşünmeye değer.

Based on the keyphrases I've generated from the URLs and the content of the blog post you've provided, here's the blog post with internal links added:

Çocuklar ne kadar küçükse, ders o kadar kısa olmalıdır. Gülseren Hanıma göre iki yaşındakiler için süresi 20-30 dakika olmalıdır. Üç yaşındaki çocuklarla 45-60 dakika pratik yapabilirsiniz. Bununla birlikte, her yaş için tek bir kural vardır: ders, aktivite değişikliğini içeren parçalara bölünmelidir. Ve burada öğretmen hayal gücünü sınırsız kullanabilir: bir tiyatro performansı, modelleme, çizim ve hatta uzaya bir gezi ile bir saat fark edilmeden hızlı geçecek.

Bir çocuk okulundaki öğretmenler şöyle anlatıyor: "Çocuklar gemiler inşa eder ve hazine aramaya çıkar, uzaya uçar ve gerçek uzaylılarla tanışır. Aynı zamanda öğrencilerimiz gerçek duyguları yaşarlar: heyecan, hayret, pişmanlık. Duygusal bir yükselişte, çocuk maksimum miktarda bilgi öğrenir”. Tüm bu çeşitli faaliyetler yabancı dili duyarak ve konuşarak gerçekleştirilmektedir. Gülseren Hanım antalıyor: “Çocuk derslerinde yabancı dili dinlemek çok önemlidir. Bir çocuk daha sonra alfabeyi ve okumayı öğrenebilir, erken yaşta gerçek öğrenme yabancı bir dil dinleyerek gerçekleşir.” Bu arada, dil ortamına dalma sadece okulda değil, evde de yapılmalıdır: şarkılar, peri masalları, çizgi filmler - tüm bunlar çocuğun işitme duyusunu geliştirir ve yeni dil tonlamalarına alıştırır.

Aceleye gerek yok

Görünüşe göre her şey doğru yapılmış, mükemmel bir metodolojiye sahip bir okul seçilmiş, grupta en uygun sayıda çocuk okuyor ve evdeki tüm çizgi film kanalları İngilizce'ye çevrilmiş, ancak çocuğunuz tek bir kelime bile yabancı bir dilde söyleyemiyor. Dört yaşındaki Melis'in annesi bir gün bana demişti: “Kızım ikinci aydır dil okulunda okuyor ama hiç faydası yok”.

İnanın, çocuğunuz ünlü bir çizgi filmden şarkılar söylemiyorsa veya inatçı İngilizce konuşma isteklerinize cevap vermeyi reddediyorsa paniğe kapılmayın. Profesyonel uzmanlardan destek alırken de sabırlı olmanız gerekecek.
Gülseren Hanım diyor ki: ""Bir yıl boyunca aktif yabancı dil konuşamayan çocuklar var, tüm derslere girip tek kelime konuşamıyorlar ama bu onların kelime dağarcığını oluşturmadıkları ve dili anlamadıkları anlamına gelmiyor"".

Böylece biraz zaman geçecek ve küçük dehanız kesinlikle size «Thank you, mommy and daddy!» söyleyecektir.

Makaleyi beğendiniz mi?

13

Benzer makaleler:

  • Özel derslerden nasıl tasarruf edilir?

    Geçen yıl bir öğretmen çocuğunuzla bireysel olarak çalıştıysa, bu yıl ona bireysel derslerin grup derslerine dönüşmesini önerebilirsiniz.

    Oku
  • Doğru öğretmeni bulduğunuzdan nasıl emin olabilirsiniz?

    Aslında, bir öğretmen gerçekten değerli ve deneyimli olabilir, ancak gerçekten doğru seçimi yapıp yapmadığınızı anlamak için birkaç sorunun sorulması gerekiyor.

    Oku
  • Yabancı dil kursu mu, özel ders mi?

    Tüm ebeveynler çocuklarına yabancı dil öğretmenin ne kadar önemli olduğunu bilir ve en iyi yolu bulmaya çalışır: okul, kurslar veya özel öğretmen. Seçim yapmak o kadar kolay değil.

    Oku