Çocuk bakıcısına ne kadar maaş vermeliyim?

Çocuk bakıcısına ne kadar maaş vermeliyim?

Bakıcınıza vereceğiniz maaşının birçok kriterleri vardır: yaş, görev kapsamı, çalışma deneyimi, bakıcı evinin size uzaklığı, sigortası, Türk veya yabancı, tercih edilen çalışma programı (tam zamanlı veya yarı zamanlı).

Asıl maaş, işe alınırken yüz yüze görüşülür ve bakıcnın profilinde belirtilenden farklı olabilir. Her bakıcı talep ettiği maaşını genel olarak aşağıdaki kriterlere göre belirler:

1. Ailelerde çalışma deneyimi veya çocuklara bakma deneyimi. Neredeyse tamamen deneyimsiz bakıcı yoktur, hemen hemen her kadının ya kendi çocuklarına ya da küçük kardeşlerine veya akraba çocuklarına bakma deneyimi var.

2. Çalışma programı: Tam gün veya yarı zamanlı. Saatlik çalışma ücreti, haftanın 5 günü tam zamanlı ücretinden daha fazladır. Barınma ve ücretsiz yemekten tasarruf edildiğinden, yatılı çalışan bakıcılar daha da az alabilir.

3. Bakıcı yaşı. Dadı yaşının ücretin üzerinde önemli bir etkisi yoktur. Genellikle bir bakıcı tarafından yüksek maaş beklentileri, bazen haklı olmayan onun fazla özgüvenin işareti. Genç bakıcılar genelde şansını denemek için yüksek ücret isterler. Bununla birlikte, gençler en uzlaşmacı olanlardır ve genellikle profilde belirtilen ücretten bir buçuk ila iki kat daha az bir ücreti kabul ederler.

Genel olarak üç çalışan kategorisini ayırt ediyoruz: yeni başlayanlar, deneyimli ve profesyonel bakıcılar.

• 16 ila 25 ve 55 ila 70 yaşları arasındaki yeni başlayan bakıcılar (öğrenciler ve emekliler). Çalışma deneyimleri çoğu zaman eksiktir. Bu kategorideki bakıcıların çoğu temel çocuk bakma becerilerine sahiptir: emekliler kendi çocuklarını ve torun yetiştirme deneyimine sahiptir. Birçok öğrencinin de küçük kardeşlerine bakmışlığı vardır. Genellikle, bu kategorideki bakıcılar sadece yarı zamanlı çalışabilir çünkü öğrencilerin okulları vardır ve emekliler de kendi torunları ile ilgilenirler;

• Deneyimli bakıcılar: 25 ila 55 yaş arası, bir veya daha fazla ailede üç ila yedi yaş arası çocuklarla çalışma deneyimi olanlar. Maaş beklentileri acemi bakıcılardan yaklaşık %30 daha yüksektir. Çoğu tam zamanlı çalışmayı tercih eder, haftada beş gün, vardiyalı veya yatılı.

• 7 yıl ve fazla çocuk bakıcılığı deneyimine sahip profesyonel bakıcılar. Bu bakıcıların çoğu 30 ila 65 yaşları arasındadır. Bakıcılığa yeni başlayanlardan yaklaşık %50 daha yüksek maaş talep ederler. Bu kategorideki bakıcılar hem tam zamanlı hem yarı zamanlı işleri kabul edebilir.


Yabancı dil bilgisi veya yüksek öğrenim gibi faktörler de çocuk bakıcılığının maliyetini etkiler. Yeni doğan bebeğe bakmak için tıp eğitimi almış bir bakıcı tercih edilebilir, daha büyük çocuklara, özellikle ilk okula hazırlamak için, birçok ebeveyn pedagojik eğitime sahip bakıcı-mürrebiye tercih eder. Bu tür çalışanlar, mesleki becerileri ve diplomaları, başarıyla tamamlanan eğitimi veya yabancı dil bilgisini daha yüksek ücret talep etme fırsatı olarak görmektedir.


Saatlik mi yoksa aylık mı?

Çocuk bakıcılığı hizmetleri genellikle saatlik veya aylık olarak ödenir. Yatılı olarak, günlük çalışma saatleri 24 saat olarak hesaplnır. Bazen hizmet başı ödeme yapılır, örneğin çocuğu okuldan alıp eve götürmek için uygulanmaktadır.

Saatlik ücret, çalışılan saat sayısına göre ödenir. Herhangi bir nedenle, bakıcı işe gelmediyse, ödeme yapılmaz. Çocuklar ebeveynleriyle birlikte tatile çıkarsa anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Ancak bazen bakıcının boş durma günleri anlaşmaya göre kısmen telafi edilebilir.

Aylık maaşla, gerçekte çalışılan saatlerin sayısı genellikle dikkate alınmaz. Fakat, ilk baştan günde 8 saat anlaştıysanız, ama asıl çalışma saatleri 10’a çıkıyorsa, her bakıcı buna uzun süre dayanamaz.

Ne durumda ekstra ödeme yapılır?

Her ek çocuk doğumunda veya örneğin, büyük çocuk hastalanır ve küçük olanla beraber evde kalırsa, iş yükünün arttığını gerekçe göstererek bakıcı yaklaşık %25 daha fazla ödeme isteyebilir. Daha fazla ödemeye hazır değilseniz, Bakicibuldum.com'da ek bir ücret ödemeden iki  çocukla çalışmayı kabul eden birçok bakıcı bulabileceğinizi çalışana açıklamanızı öneririz.

Şehir dışında yaşıyorsanız ve bakıcınız sevinize uzaktan geliyorsa, büyük olasılıkla otobüs ücretini karşılamanız gerekecektir. Bakıcı evinize uzaktan kendi arabasıyla geldiğinde benzin parası ödemek ya da ücreti biraz artırmak uygun olacaktır. Tabii ki, yakınlarda oturan bakıcının böyle bir masrafı yoktur.

Ev işlerine yardım, alışveriş, yemek yapma gibi ek görevler maaşı artırabilir. İşveren ilanda boş zamanlarında, örneğin çocuk anaokulundayken, evin temizlenmesini belirttiği durumda ek bir ödeme yapılmaz.

Daha az paraya çalışmayı kabul eden bakıcı bulursanız, iş ilanınızda belirtilen tutarı ödemek zorunda değilsiniz. İlanda "maaş anlaşmaya göre " yazmanızı önermiyoruz, çünkü böyle bir ilana gelen yanıt sayısı ortalama seviyeden daha az olacaktır.

Makaleyi beğendiniz mi?

29

Benzer makaleler:

  • Hastalık durumunda çocuk bakıcısı.

    Oku
  • Bebek Hemşiresi: Görevleri ve Sık Sorulan Sorular

    Oku
  • Oyun Ablası: Eğlencenin Rehberi

    Oku