İhtiyaçlarınıza göre ev işlerine yardımcı nasıl seçilir?

Çoğu zaman, bir ev işlerine yardımcı, tüm gününü elinde elektrikli süpürge, paspas ve bir sürü temizlik malzemeleri ile geçiren, alışverişe giden veya yemek yapan bir kadın olarak algılanır. Ancak durum her zaman böyle değildir.
Bazı insanlar, çok fazla zaman ve çaba gerektiren, kendi başlarına yapılması tamamen dayanılmaz olan belirli görevler için uygun bir yardımcı ararlar. Sonuçta, bildiğiniz gibi bazı ev işlerini kendimiz de zevkle yapabiliriz. Sadece bir yardımcı değil, ihtiyaçlarınıza özel bir yardımcı aramakta fayda var, bu ihtiyaçlar da aynı ailede farklı dönemlerde değişebilirler. Bulduğunuz yardımcı tam olarak ihtiyacınız olanı ve tam istediğiniz şekilde yapmalıdır, o zaman tüm taraflar sonuçtan memnun kalacak.

Öncelikle yardımcıdan ne istediğinizi düşünmeniz gerekiyor, tam olarak hangi konuda yardıma ihtiyacınız var? Talimatları yazın, ne kadar ayrıntılı olursa ikiniz için o kadar kolay olur!

Örneğin, sadece belirli bir pazardan meyve ve sebze almalı, çocuk yemekleri için sadece keçi sütü kullanmalı, patatesleri sadece zeytinyağında kızartmalı, fayansları sadece belirli bir deterjanla temizlemeli.

Talimatları yardımcı ile tartışın ve tepkisine bakın. İşleri tam olarak istediğiniz gibi yapmaya istekli mi? Çalışan işe başladıktan sonra, talimatlarınızı ne kadar doğru bir şekilde takip edebildiğini gözlemlemeniz ve anlamanız gerekir. Talimatlar karmaşıksa, yerine getirilmesinin zor olup olmadığı gözden geçirin. Bazen işverenler talep ettiği şeylerin yerine getirmesi imkansız olduğunu anlamazlar. Çalışanın hatalarını belirleyin ve bunları birlikte tartışın. Memnun olmadığınız konuları açıklarken, memnun kaldığınız şeyler için çalışanı övmeyi unutmayın.

Örneğin, yardımcınız bir hafta içinde en sevdiğiniz tüm bardakları kırdı (dikkatli olmasını isteyin), ancak öyle bir akşam yemeği pişiriyor ki, kocanız artık dışarıda yemek için akşam geç saatlere kadar kalmıyor, hemen eve gidiyor (yardımcınızı takdir edin ve tekrar yemek yapmasını isteyin). Eleştiri yapıcı olmalıdır. Bazen sakin, samimi bir konuşma, sizi uzun süredir rahatsız eden ve hatta çalışanı kovmayı düşündüren birçok sorunu çözmenize yardımcı olur. Ancak suçlamaya ve sitemlere acele etmez, yardımcınızın sorunlarını ve isteklerini dinlemeye ve anlamaya çalışırsanız, çelişkiler ve memnuniyetsizlikler kendiliğinden ortadan kalkabilir.

Yardımcısız yapamayan iki çocuk annesi ve kendi işinin sahibi Zeynep Hanım anlatıyor: ‘Çoğu çalışan, ne yazık ki, çalışacakları aile ortamını anlamaya bile çalışmıyor. Bir işveren olarak benim ne istediğimi dinlemek istemiyorlar. Aday görüşmenin başında sözümü kesmeye başlıyor ve sorularıma cevap verecеğine başka şeylerden bahsediyor. İsteklerimi açıklamaya çalışıyorum, fakat iş adayı çoğu zaman işverenin sözlerini görmezden geliyor!

Örneğin, uzun zamandır sadece temizlik için değil, yemek yapmak için de bir yardımcı arıyordum. Ailemizdeki herkesin seçici olduğunu, çok yemek yapması gerekeceğini ve en önemlisi çok çeşitli yemekleri beklediğimi söylüyorum. Aday referansları olduğunu, hepsinin gerçek olduğunu, arayıp kontrol edebileceğinizi vs. söylüyor.

 Büyük oğlumun alerjisi olduğundan ve kesinlikle vereceğim tariflere göre yemek yapması gerektiğinden veya kocamın diyet yaptığından ve onu memnun etmenin zor olduğundan (yemekler lezzetli, çeşitli ve az yağlı olmalıdır) bahsediyorum. Ama aday ne tür kebaplar yaptığından, mantıyı nasıl yaptığından, hangi hamur işlerini yaptığından bahsediyor! Eski işveren memnunmuş. Buna benzer birçok insan var. Neyse ki bir yardımcı buldum ama hemen değil’.

Bazen karşılaşacağınız sorunlar görüşmede ortaya çıkar. Bir iş arayan sürekli olarak sahip olduğu becerileri anlatıyorsa ama ihtiyaçlarınızı asla anlamaya çalışmıyorsa, başka bir adaya bir şans vermenizi öneririz.

Makaleyi beğendiniz mi?

25

Benzer makaleler:

  • Ev işlerine yardımcı için deneme süresi

    Çoğu meslekte iş başvurusu yaparken “deneme süresi” kavramı kimseyi şaşırtmaz. Bir ev işlerine yardımcı söz konusu olduğunda, deneme süresinden bahsetmek oldukça tuhaf.

    Oku
  • Ev İşlerine Yardımcı Görevleri: Eviniz İçin Doğru Yardımcıyı Seçin

    Eviniz için ideal ev işlerine yardımcı görevlerini keşfedin ve doğru yardımcıyı nasıl seçeceğinizi öğrenin. Pratik ipuçları ve öneriler!

    Oku
  • Ev İşlerine Yardımcı: Görevler, Çalışma Saatleri ve Daha Fazlası

    Oku