Ev işlerine yardımcı için deneme süresi

Deneme Süresi: Ev İşlerine Yardımcı İçin Öneriler

Çoğu meslekte iş başvurusu yaparken “deneme süresi” kavramı kimseyi şaşırtmaz. Bir ev işlerine yardımcı söz konusu olduğunda, deneme süresinden bahsetmek oldukça tuhaf. Ancak, tam zamanlı veya yatılı bir ev yardımcısı arayan işverenler için, sözleşmeye bir deneme günü (hatta birkaç gün) maddesi eklemelerini öneririz.

Ne yazık ki, bazı işverenler deneme gününü ücretsiz bir hizmet olarak görüyor ve ödemeyi reddedebiliyor. Genelde başka bir zaman ödemeyi söz verip, işin iyi yapılmadığı, beklediği gibi olmadığını söylerler. Bu tür hikayeleri duyan veya bu tür dolandırıcılıklara maruz kalan iş arayanlar, deneme günlerinden korkarlar ve bahsedilirse, bir iş teklifini tamamen reddedebilirler.

İstanbul ailelerinde ev işlerine yardımcı olarak yıllardır çalışan Merve Hanım deneyimini paylaşıyor: "Deneme günü konusu tartışmalı ve muhtemelen birçok iş arayanlar bu sorunla karşılaştı. Bütün gün vicdanlı bir şekilde çalışıyorsunuz ve sonra gülümseyerek ve iyi günler dileyerek sizi gönderiyorlar: 'Sizi ararız', hepsi bu!"

Bakicibuldum'dan tavsiye: Deneme günü için %100 ödeme yapmanızı tavsiye ederiz çünkü o gün iş arayan sonuçta zamanını ve gücünü harcar. Adayın görevleri yerine getirme şeklinden memnun değilseniz ve çok sayıda hata varsa, bir şeyi tamamlanmasını veya yeniden yapmasını isteyebilirsiniz.

Güvenin ama Kontrol Edin

Deneme günleri bir veya üç güne kadar sürebilir. Her günün sonunda, yapılan işi kontrol ederken, nelerin iyi yapıldığını, nelerin kötü yapıldığını ve nelerin hiç yapılmadığını not etmek önemlidir.

Bir hizmetçinin görevlerini ne kadar titiz yerine getireceğini anlamanıza yardımcı olacak bazı yollar paylaşalım: bir tane küp şeker, çocuk oyuncağından bir parça veya başka küçük bir şeyi bir tablonun veya komodinin arkasına bırakabilirsiniz; yüksek dolapların yüzeylerine dikkat edin; göze çarpmayan bir köşeye biraz şeker veya tuz serpin.

İrem Hanım anlatıyor: “Yaklaşık yedi yıldır sürekli temizlikçi tutuyorum. Yeni gelenleri şöyle denedim: göze çarpmayan köşelerde, toz toplayan vazoların veya süs eşyaların arkasına kağıt para veya değerli olmayan takılarımı bırakırdım. Bu şekilde çifte kontrol yapacağımı sanıyordum: hem çalışanın dürüstlüğu hem de çalışkanlığı. Fakat bu denemelerin yeterli olmadığını anladım."

Ev Personeli için Yönerge

İlk gün işini tam istediğiniz gibi yapamayan bir personele ikici şans vermekte fayda var. Gereksinimlerinizi yeterince netleştirmemiş olabilirsiniz.

Seçici işverenlerin, iyi bir yardımcı bulmak için birkaç deneme günü yapılması gerektiğini anlamaları gerekir. Deneme günlerinde, çalışana neyi ve nasıl yapacağını açıklamanız gerekecektir. Temizlik, market alışverişi ve yemek pişirme konusunda titizseniz, talimatlar o kadar ayrıntılı ve anlaşılır olmalıdır.

Birkaç deneme günü içinde, bir kişinin size uygun olup olmadığını belirlemek oldukça mümkündür. Küçük anlaşmazlıklar ve hatalar tartışılabilir, düzeltilebilir ve uzun vadeli işbirliği konusunda anlaşmaya varılabilir. Ama deneme günlerinde iş adayı sizinle ve evinizle tam bir uyumsuzluk gösterirse, hemen ayrılın, sonuçta deneme günleri denemek için var.

Makaleyi beğendiniz mi?

16

Benzer makaleler:

  • Ev İşlerine Yardımcı Görevleri: Eviniz İçin Doğru Yardımcıyı Seçin

    Eviniz için ideal ev işlerine yardımcı görevlerini keşfedin ve doğru yardımcıyı nasıl seçeceğinizi öğrenin. Pratik ipuçları ve öneriler!

    Oku
  • Ev işlerine yardımcı tutarken yapılan altı hata

    Evinizde temizlik ve düzenin tadını çıkarmak için iş adayı ile kişisel bir görüşmeye en az 30-40 dakika ayırın ve güvenlik kontrolü yapın.

    Oku
  • İstanbul'da Evden Yapılabilecek Ek İş Fırsatları: Evde İş İmkanlarına Genel Bakış

    İstanbul'da evden yapılabilecek ek iş fırsatlarını keşfedin. Evinizden gelir elde etmenin yollarını ve en iyi ipuçlarını bulun!"

    Oku