Hasta bakıcı nasıl seçilir?

Baba felç geçirdi, dili tutuldu, vücudunun sağ tarafı çalışmaz hale gelince, sağ kolu hareketsiz kaldığında yakınları hemen güvenilir bir bakıcı aramaya başladı. Tüm aile üyeleri çalışıyor. Evde ağır hasta bir kişiye uygun bakımı sağlamanın en iyi yolu nedir?
Hasta yakınları nasıl bir bakıcı görmek ister? Elbette yumuşak huylu, cana yakın, şefkatli, kötü alışkanlıkları olmayan ve tercihen tıp eğitimi almış olmasını istiyorlar.
 Bir hasta bakıcının rejimi gözlemleme, ilaç takibinde disiplinli olması ve ayrıca diyetisyen tarafından önerilen özel yiyecekleri yapma becerisi gibi nitelikleri genellikle çok önemlidir. Erkek hastalar için genellikle daha az konuşkan bir bakıcı tercih edilir.
Potansiyel bir bakıcı ile ilk iş görüşmenizi dışarıda bir yerde yapmanızı öneririz.

İş görüşmesinde bakıcı adayının sizden önce soru sormaya başlaması iyi olur.
Örneğin: Kalp krizi hangi koşullarda gerçekleşti? Hastanın yanında kim vardı? Ambulans ne kadar hızlı çağrıldı?
O anda yanında bulunan akrabaları tarafından nasıl bir yardım sağlandı?
Hastalığın ortaya çıkmasına ne sebep oldu?
Hasta yoğun bakımda tedavi gördü mü ve ne kadar süre?
Hastanın ilk rehabilitasyon hastanede mi yapıldı?
Hasta evde hangi hareketleri yapabilir?
Hasta tamamen iyileşmek istiyor mu?
Hasta yakınları hasta bakıcıların farklı uzmanlık alanlarını biliyor mu?

Hangi bakıcıyı seçmeli?

Saatlik hasta bakıcı belirlenen saatte gelir, hijyen prosedürlerini uygular, hastaya yemek yapabilir ve yedirir, hasta ile sohbet eder.
8-10 saat çalışan, yani tam zamanlı bir bakıcı, hasta yakınları işteyken gün boyunca hastaya bakım sağlayacaktır. Böyle bir bakıcı aynı zamanda ev işlerine yardımcı görevlerini de yapabilir.
Yalnız yaşayan yaşlıların, sağlık durumundan dolayı artık ev işlerini kendi başına yapamadıkları için yatılı bir bakıcıya ihtiyaçları vardır. Yatılı hasta bakıcısı, hastanın yanında kalacak ve yaşlının tüm bakımını üstlenecek, ayrıca evin temizliği, alışverişi ve yemeklerinin hazırlanması ile ilgilenecektir.
Yaralanma ve inme sonrası kapsamlı rehabilitasyon için bir rehabilitasyon hasta bakıcısına ihtiyaç duyulur. İnme sonrası iyileşme döneminde hastanın günlük terapötik egzersizlere ihtiyacı vardır, hareket etmeyi, oturmayı, yürümeyi, kendi başına kaşık tutmayı ve hatta bazen konuşmayı yeniden öğrenmesi gerekir. Masaj ve fizyoterapi egzersizlere ek olarak, bu uzman hastaya kendi başına yapabileceği egzersizler konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
İnme sonrası ilk altı ayda hasta yakınlarının ve bakıcının ortak çabaları iyi sonuçlar verecek ve hastanın eski hayatına dönmesine yardımcı olacaktır. Ama ne yazık ki, vücudun bazı fonksiyonlarının ancak 2 yılda eski haline dönebileceğini bilmeniz gerekiyor.
Hemşire koçu gibi bir hemşire uzmanlığı da var!

Bu benzersiz bir hizmettir. Bu tür uzman hemşireler,yaşlı bakımı sektöründe çok popülerdir. Böyle bir hemşire, olağan görevlerine ek olarak yaşlılarla jimnastik yapar, hafıza, görme, ince motor becerileri geliştirir ve gezdirir. Bu egzersizler, hareket bozukluklarının yanı sıra yaşlılık düşünce bozukluklarını önler, canlılığı artırır ve hastalığa karşı direnmeye yardımcı olur.

Nitelikli bir bakıcı, hastanın sevgi dolu yakınlarının yardımıyla elbette mükemmel bir sonuç elde edebilir! Böyle bir bakıcı tarafından yapılan birkaç ziyaretten sonra, hasta kötü düşüncelerden uzaklaşabilir, tükenmekten kurtulabilir ve zorlukların çoğunun üstesinden gelebilir.

Bir bakıcının niteliklerinin yeterli olup olmadığı nasıl anlayabilirsiniz? Bunu anlamak için deneme günlerinde çalışanı dikkatle izlemeniz gerekir.

Aşağıdaki kriterleri öneriyoruz:

  • tansyonu doğru ölçebilme, ustalıkla enjeksiyon yapabilme, gerekli hijyen prosedürlerini hastayı yormadan hızlı bir şekilde yapabilme,
  • güçlü iletişim, sadece olumlu konuları konuşma
  • -temizlik,
  • -disiplin, hastanın rejimine uyum açısından önemlidir,
  • hem fiziksel hem de zihinsel dayanıklılık
  • yemek yapma yeteneği (sözleşmede belirtilmişse)
  • Ayrıca sağlık raporu olan bir hasta bakıcıyı seçmenizi tavsiye ederim.

Potansiyel bir bakıcıya hangi soruları sormalısınız?

-Daha önce hangi hastalara baktınız?

-Görevleriniz nelerdi (mümkün olduğu kadar çok ayrıntı isteyin)?

  • Bakıcı adayının eğitim düzeyini öğrenin
  • Bakıcı adayı hasta ile mevcut olan hastalık tipine uygun güçlendirme, gelişim egzersizleri yapabilir mi?
  • Bakıcı hangi özel tıbbi işlemler uygulamayı biliyor? Bu işlemlerin her birinin hasta üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?
  • Hasta bakıcı ek olarak ev işleri ve belirli görevleri yerine getirmeyi kabul ediyor mu?
  • Bakıcı adayı, hasta ile etkili bir şekilde iletişim kurabilir mi?
  • Bakıcı, hastayı kötü düşüncelerden uzaklaştırıp, dikkatini olumlu şeylere yönlendirebiliyor mu?
  • Bakıcı, hijyen işlemlerini nasıl ve ne şekilde yapacak?
  • Bakıcı, hastaya özel lezzetli yemekler yapabiliyor mu? Çalışan hasta yakınlarının çoğu zaman yemek yapacak vakti olmadığı için bu konu önemli olabilir.

Makaleyi beğendiniz mi?

16

Benzer makaleler:

  • 2023’te Bakıcı Fiyatları Ne Kadar?

    Oku
  • Hasta Bakıcısının Görevleri: İnsan Sağlığına Adanmış Özen

    Oku
  • Hasta bakıcı olarak çalışmayı planlayanlar için beş ipucu

    Daha önce hasta bakıcı olarak hiç çalışmadıysanız ve bu mesleği denemeye karar verdiyseniz, birkaç konuyu dikkate almanızı öneririz.

    Oku