Evde video gözetimi.

Evde video gözetimi

Her gün işe giderken evinizi ve yakınlarınızı bakıcıya veya ev işlerine yardımcıya emanet ederken rahatsız edici düşüncelerden kurtulmak kolay değildir. Size göre kusursuz görünen bir bakıcı yokluğunuzda da dürüst olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

Ev işlerine yardımcı aile hayatını birçok yönden kolaylaştırabilir, sizi bitmek bilmeyen ev işlerini yapmaktan kurtarır. Ancak kesin avantajlara ek olarak, evde yabancı bir kişinin bulunması, inanılmaz yardım sağlansa bile, aynı zamanda endişelendirebilir. Yeni bir kişinin evinizde kalmasının ek olarak sevdikleriniz, çocuklarınız ve yaşlılarınız da bakıcıya emanet edilir.

Böye bir endişeden nasıl kurtulabilirsiniz? Bakicibuldum.com, “güven ama doğrula” ilkesine uymanızı tavsiye eder. Ev işlerine yardımcısını işe alırken, en azından ilk birkaç ay boyunca işlerini tüm mevcut araçlarla kontrol edin.

Tabii ki, görüşme aşamasında bile, iş adayının sadece sözlerine değil, aynı zamanda hareketlerine ve tavırlarına da son derece dikkat etmelisiniz. Kimliğin veya pasaportun  fotokopisini aldığınızdan emin olun, referanslarını kontrol edin. Bununla birlikte, yeni çocuk veya hasta bakıcı iyi bir izlenim bırakmış olsa da referanslarında bir sıkıntı olmasa bile, yokluğunuzda mükemmel çalışacağının ve dürüst davranacağının garantisi yoktur.

Diğer bir kontrol seçeneği de bakıcı hakkında çocuğa sormaktır. Genellikle çocuklar günün nasıl geçtiğini, bakıcı ile ne oynadıklarını, nerede gezdikelerini vb. anne babalarına anlatmaktan mutluluk duyarlar. Çocuklar bakıcı ile olan tartışmalar ve benzeri sorunlar hakkında sessiz kalmazlar.

Ama bir bakıcı bebekle veya konuşmayan bir hasta ile evde kalıyorsa, siz olmadan neler olduğunu sadece tahmin edebilirsiniz.

Ev kamera sistemi

Günümüzde bakıcı tutan aileler arasında evine kamera sistemini kuranların sayısı artıyor. Evde bir veya daha fazla kamera kurulu olup, evde olan her şeyi çevrimiçi olarak izler veya tüm günü kaydeder, böylece videoyu izleyebilir ve çocuğunuzun gününün nasıl geçtiğini anlayabilirsiniz.

Video gözetimi, yalnızca işverenler için değil, aynı zamanda çalışanlar için de bir güvenlik garantisidir. Tartışma durumunda, işveren bakıcıyı veya hizmetçiyi hırsızlıkla veya zarar vermekle suçladığında, video kayıtları delil olarak kullanılabilir.

Bu yüzden çalışanlarla bunun hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Bu tür koşulları bakıcı anlayışla karşılamalıdır. İşverenin işe alırken video gözetimi kurulumunu kabul eden bir bakıcı ilk iki hafta kameralar olmadan çalıştı ve kurulduktan sonra iş yükü aynı kalmasına rağmen maaşında artış talep etti. Böyle bir bakıcı kameralar olmadan görevlerini tam olarak yerine getirmemiş varsayılabilir.

Birçok aile, bakıcıyı kontrol etmek için eve video kamera yerleştirir. Bazıları da yalnız yaşayan yaşlı anne babalarına bakmak için kamera kullanıyor. Bazen evcil hayvan sahipleri, hayvanlarının evde tek başına sekiz ila on saat geçirmek zorunda kaldıklarından endişe ederler, bu durumda da bir kamera kurulur.

Kameranın kurulumu kolaydır. Günümüzde eve kameralar kurarak, dizüstü bilgisayardan cep telefonuna kadar herhangi bir uygun cihazda çevrimiçi yayınları izlemek mümkündür.

Kayıt cihazlarının kullanımı iş adayı ile görüşme sırasında görüşülmelidir. Kamerayı kuracağınızdan %100 emin değilseniz bile bu konuyu konuşmakta fayda var.

Bakicibuldum.com'dan tavsiye

Bir çalışan video kameralar gözetimine anlayış gösteriyorsa ve böyle bir kontrol yöntemine itiraz etmiyorsa, bu kesinlikle iyi bir işarettir. Hatta bazı çalışanlar olası haksız iddialara karşı video veya ses kaydını bile teşvik ediyor. Bir bakıcının kamera hakkında duyduğunda hemen memnuniyetsizliğini göstererek, özel hayatına müdahale olarak görmesi işvereni düşündürmeli. Sonuçta bakıcı başkasının evinde duracak, çocuklara ya da yaşlılara bakacak ve onun özel hayatı ile hiçbir alakası yok.

Bakicibuldum.com, gizli video gözetim sisteminin kurulumunun mahkeme tarafından mahremiyet ihlali olarak yorumlanabileceğini hatırlatır. Çalışanın rızası mutlaka yazılı olarak alınmalıdır. Anlayışlı her insan, evinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almaya çalıştığınızı anlayacaktır.

Makaleyi beğendiniz mi?

27

Benzer makaleler:

  • Çocuk bakıcısı olarak iş arayanlar için öneriler.

    Oku
  • Küçük Çocuklar İçin Kadın Eğitimci Seçiminin Önemi ve İpuçları

    Küçük çocuklar için kadın eğitimci seçerken nelere dikkat etmeli? Eğitimde başarı için ipuçları ve önerilerimizi keşfedin!

    Oku
  • Hafta Sonu İçin Ev İşlerine Yardımcı ve Çocuk Bakıcısı Nasıl Bulunur?

    Hafta sonu yardımcı ve bakıcı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler ve başarılı ipuçları. Yarı zamanlı iş ve eğitim önerileri."

    Oku