Vardiyalı bakıcı.

Vardiyalı bakıcı

Vardiyalı çocuk bakıcısı çok talep edilen bir iş pozisyonu. "14 gün vardiyalı çalışacak kızım için bakıcı arıyorum", " iki oğluma 7 gün vardiyalı bakıcı arıyorum" bu tür iş ilanlarla sıkça karşılaşabiliriz. Ev Personeli ajansının yöneticisi Ayşegül Hanımın anlattıklarına göre, uygun olduğu için pek çok bakıcı vardiyalı çalışmak istiyor.Vardiyalı çocuk bakıcısı talepleri tam zamanlı bakıcı iş ilanlarının yaklaşık üçte biri kadar.

Vardiyalar değişebilir, örneğin, kısa vadeli: 2-3 günlük / 2-3 gün izin; orta vadeli: haftalık çalışma/haftalık izin veya iki haftalık çalışma/iki haftalık izin; uzun vadeli: bir ay çalışma/ bir ay izin.

Genelde, vardiyalı çalışma şehir dışından gelen bakıcılar için mükemmeldir. Örneğin, İzmit'ten gelen bir bakıcı için İstanbul'da iki hafta çalışıp maaşını aldıktan sonra memleketine dönmesi uygundur. Onun yerine  dönüşümlü olarak başka bir vardiyalı bakıcı gelecektir. Bu çalışma şeklinin hem bakıcı hem de işveren için faydaları vardır.

Bakıcı için faydaları:

• Her gün yolda zaman ve para harcamaya gerek yok;

• Ev kiralamaya gerek yok;

• Haftada bir gün izin günü kullanan yatılı çalışanlarla kıyaslasak, vardiyalı çalışanların ailelerini daha sık görme fırsatı vardır;

• Çalışanın vardiyadan sonra dinlenmek, kendi işleriyle ilgilenmek veya ekstra para kazanmak için zamanı vardır.

İşveren için faydaları:

• İş gezisi veya Allah korusun, çocuk hastalığı gibi bazı durumlarda, her zaman hazırda bir çalışan bulundurmak ebeveynlerin işine geliyor;

• Vardiya sonunda çalışan izine çıkar, çocuğun yanına hep dinlenmiş bir bakıcı gelir.

Ancak işveren için vardiya yöntemi, aslında ailede iki bakıcı çalıştığı anlamına gelir, bu da yatılı bakıcıdan ortalama bir buçuk ila iki kat daha pahalıdır.

Ayrıca, evinizde iki farklı insanın dönüşümlü olarak yaşadığı anlamına gelir. Bakıcıların konaklamasını, ayrı bir odada veya çocuğun odasında mı kalacak, kişisel eşyalarını saklayacağı yerleri net bir şekilde düşünmeniz gerekecek.

İstanbul'da yaşayan iki erkek çocuk annesi Pınar Hanım anlatıyor: “İki bakıcı olması gerçekten hoşuma gidiyor. Bir haftalığına Gölcük'ten bakıcımız geliyor, bir hafta sonra yerine Gebze’den diğeri geliyor. Bakıcıların farklı olması çocuklar için daha da ilginç. Genelde hafta içinde birkaç şikayetim birikiyor ve vardiya bittiğinde, memnuniyetsizliğimi dile getiriyorum. Sonraki hafta yeni gelen bakıcı çalışırken gerginlik unutuluyor, hiçbirşey olmamış gibi devam ediyoruz. Vardiyalı bakıcı tutmanın tek kötü tarafı çok pahalı olmasıdır.”

Haftanın 6 günü yatılı çalışmayı kabul eden bakıcı bulmak daha zor olabilir. Daha doğrusu bulmanın yanı sıra bazı hususları da göz önünde bulundurmalısınız.

Çalışacağı ailede yenidoğan bebek veya birden fazla çocuk varsa, çalışma programının 24 saat olacağı anlamına gelir, böylece, haftada beş veya altı gün çalıştıktan sonra bakıcı çok yıpranmış olacak. Bir veya iki izin günü içerisinde, genelde birikmiş tüm kendi işlerini yapacak ve kendi ailesiyle ilgilenecek vakti ve gücü olmayabilir. Yani, çalışanın, psikolojik ve fiziksel olarak görevlerini kaliteli ve istekli getirememe riski artar, bildiğimiz gibi bir bakıcı söz konusu olduğunda bu özellikler çok önemlidir.


Makaleyi beğendiniz mi?

23

Benzer makaleler:

  • Bebek Hemşiresi: Görevleri ve Sık Sorulan Sorular

    Oku
  • Bakıcı maaşına zam istiyorsa.

    Oku
  • Evde video gözetimi.

    Oku