Çocuk bakıcısı kriterlerimiz ne kadar doğru?

Çocuk bakıcısı kriterlerimiz ne kadar doğru?

Çocuk bakıcısı iş ilanlarını okuduğumda bazıları  ilgimi çok çekiyor. Bakıcı arayan bazı ebeveynler, ilanda sadece görev listesini ve çalışma programını yazmakla kalmıyor. Yaratıcı fikirli işverenler, birkaç sayfada hem bakıcı niteliklerini hem de bakıcının ailedeki rolünün vizyonunu, aynı zamanda günlük hayattan örnekler verip, ayrıntılı olarak çocuk yetiştirme konusundaki kendi görüşlerini açıklayabilirler.

Aslında bu çok doğru bir yaklaşımdır. Tutmak istediğiniz bakıcı konusunda ilanınızda ne kadar net ve çekici bir şekilde anlatırsanız, istediğiniz personeli daha kolay bulursunuz.

Ama nedense bir psikolog makalesi, ve hatta felsefi bir inceleme gibi okuduğunuz bu ilginç iş ilanları bazen tuhaflık içerebilir. İlk başta ilanı okuduğumuz zaman işveren A'dan Z'ye her şeyi düşünmüş gibi görünüyor, bu nedenle ailesinin hayatına uyması gereken kişiyi bu kadar detaylı anlatıyor, bu da tabiki mantıklıdır. Ancak hikaye ilerledikçe kafanız karışmaya başlar.

Dadi aramasına kapsamlı ve düşünceli bir şekilde yaklaşırsak, iş yükü, sorumluluk derecesine, koşullarına, adayın seviyesine bağlı olan maddi konuyu göz ardı edemeyiz. İşin garibi, bu bağlantı çoğu zaman işverenin dikkatinden kaçar.

Bir anne iş ilanında, yemek yapma ve yedirme, gezdirme, oyun oynama, temiz olma, düzgün konuşma gibi standart beklentilerin yanı sıra bilgelik, çalışma deneyimi, titizlik, sabır, küçük çocukları olmaması gibi nitelikleri de listeler.

Ek olarak, iş ilanında, bakıcının yaptırması gereken tıbbi testlerin listesini de bulabiliriz. Bazı işverenler, bakıcının tüm testleri önceden yapmasını talep ederek bu testlerin masraflarını karşılamayı teklif etmeyebilir. Ayrıca bir anne, çizim, okuma, modelleme, şarkı söyleme gibi çocuk etkinliklerinin bakıcı tarafından önceden dikkatlice planlanmasını, düşünülmesini ve hazırlanmasını isteyebilir. Bakıcının tüm çalışma gününü mutaka sadece çocuklarla geçirmesi beklenir, genelde sabah 7'den akşam 22'ye kadar, ebeveynler bir iş gezisindeyken de 24 saat boyunca. Bazı anneler temizlik ve yemek yapmayı günlük rutinlerinin bir parçası olarak görür, iş olarak saymıyorlar. Tabiki bu günlük rutinin bakıcıya yükleneceği de apaçık ortada...

Bazen anneler, tüm görevleri ayrıntılı açıkladıktan sonra, bakıcıdaki en önemli özelliğin çalışma tutkusu olduğunu belirtirler. Kuşkusuz, bu tamamen mantıklı bir gereklilik, bitkin ve üzgün bir insanı gün boyu çocuklarının yanında görmek kim ister?

Daha sonra iş ilanı, başarılı, kendi kendine yeten bir kişilik yetiştirmekle ilgili bir anlatma ile devam edebilir. Anneler örnekler verir ve ünlü psikologlardan alıntı yapar. Düşünceler çok mantıklı. Sadece başarılı ve kendi kendine yeten, iyi niyetli, bilgili, sabırlı ve ahlaki açıdan istikrarlı bir bakıcı, çocuğu başarılı ve kendi kendine yeten bir kişi olarak yetiştirebilir.

Genel olarak, tüm bunları okuduktan sonra hepimiz anneleri çok iyi anlıyoruz. Profesyonel olarak gelişmeye devam etmek ve aynı zamanda çocuk konusunda kafasının rahat olmasını isterler. Her anne çocuğunun kapsamlı gelişimiyle içtenlikle ilgilenen güvenilir, akıllı, duyarlı bir kişinin gözetiminde büyümelerini ister.

Fakat böyle bir iş ilanının sonunda bazı işverenler o kadar düşük bir maaş belirtiyor ki, yukarıdakilere bakıldığında onları anlamak zor. Kendi kendine yeten, olgun, ilginç, zeki, çok yönlü bir kişinin az paraya zor ve sorumlu işi kabul etmesi mümkün olabilir mi? Muhtemelen böyle bir bakıcı daha iyi iş teklifleri alıyor. Neredeyse hiç dinlenmeden az paraya çalışmayı kabul etmesi mümkün değil. Ayrıca işverenlerin görüşüne göre neden bu kadar harika bir insanın normal bir aile veya özel hayatı olmaması gerektiğini de sormak isterim.

Genellikle anneler, gereksinimlerinin yüksek olduğunu ve belirtilen maaşın çok mütevazı olduğunu anlar. Kısa süre sonra ya sessizlikten (eğer çok az aday varsa) sıkılır ya da ilanı zar zor okuyabilen ve kriterlere uymayan adayları reddetmekten yorulur. Sonra anne ilan metnini günceller, ancak maaşını artırmaz, ülkedeki zor ekonomik durum hakkında hatırlatır, ve zamı belirsiz bir zaman içerisinde düşüneceğini ima eder. Ve yeniden, enerjik, sağlık testleri yaptırmış, mükemmel çocuk psikolojisi bilgisi olan, lezzetli yemek pişirme, bulaşıkları hızlı yıkama, aynı anda bebeği sallama, ikinci çocukla eğitici oyunlar oynama ve köpeği gezdirme becerisi olan ideal yardımcıyı beklemeye başlar.

İşverenlere, ilan metnini aradıkları çok becerikli o harika bakıcı gözünden bakarak okumayı öneririz.

Aradıkları bu tür bakıcılar var, fakat büyük olasılıkla, bakıcı'nın bir ailesi olacak.

  • Çocuk bakıcısının, çalışma deneyimine ek olarak, annelik deneyimine de sahip olması çok arzu edilir. Evet, belki eşi ve çocukları onu mesai saatleri içinde arayacaklardır, ama sevdikleriyle 10 dakika konuşmasında yanlış bir şey yok. Bir bakıcının, ailenizdeki işi dışında hayatında hiçbir şeye sahip olmaması, ileride sorunların olmadığını garanti etmez.

• Aradıkları bu tür bakıcıların ilginç hobileri var. Çocuk bakıcısı için çok iyi birşey. Çocuklarının ilgisini çekebilmek için kendisinin de ilginç biri olması gerekir.

• Dinlenmek ve toparlanmak için mutlaka zamana ihtiyacı vardır. Haftanın yedi günü yıpranmış bir çalışan gördünüz mü? Böyle birisini tutmak istemeniz pek olası değildir. Kronik yorgunluk ve uykusuzluğa sahip aşırı çalışan bir bakıcı uyanıklığını kaybedebilir ve çocukların güvenliği risk altında olabilir.

• İşin miktarını gerçekçi bir şekilde tahmin edip, bakıcıya belirsiz beklentiler yerine net maaşı teklif edin. Bakıcıya parlak bir geleceğin umutlarını vermeye gerek yok çünkü çocuklar çabuk büyüyor ve bir gün bakıcı yeni bir iş aramak zorunda kalacak. Ek olarak, bakıcıyı daha iyi çalışmaya motive etmek için, ona ihtiyaç duyulduğunu ve değer verildiğini hissettirin. Sonuç olarak siz ve çocuklarınız kazanacaksınız.


Makaleyi beğendiniz mi?

12

Benzer makaleler:

  • Bakıcı ile yazılı sözleşme.

    Oku
  • Çocuk bakıcısı olmak istiyorum!

    Oku
  • Bebek bakıcısı nelere hazır olmalı?

    Oku