Gece bebek bakıcısı. Işin özellikleri.

Gece bebek bakıcısı: işin özellikleri


Gece bebek bakıcısı olarak çalışmayı mı düşünüyorsunuz? O zaman işe başlamadan önce ihtiyaç duyulacağınız durumları, hem gündüz hem de gece vardiyasında aynı anda çalışıp çalışamayacağınızı, ana görevlerinizi önceden düşünmenizi ve işverenle konuşmanızı öneririz.

Yayınlanan bebek bakıcısı iş ilanlarını inceledikten sonra, bir ailenin geceleri bakıcıya ihtiyaç duyduğu en yaygın durumları aşağıda sizin için belirledik:

• Huzursuz bebekler için bakıcı. Genelde, 0-3 yaş arası çocuklar için gece bakıcısı aranıyor. Çocuğun yatmadan önce yaramaz olacağı, uykuya dalamayacağı, geceleri uyanacağı gerçeğine psikolojik olarak hazır olmanız gerekiyor, genellikle böyle huzursuz çocukları için geceleri bakıcıya ihtiyaç duyuluyor. Sabır ve azim gece bebek bakıcısı için en önemli olan kişisel nitelikler. Elebette ki, psikolojik ve çocuklarla iletişim becerileri de yardımcı olacaktır.

• İkizler-üçüzler. Çoğu zaman, ikizleri ve hatta üçüzleri olan ebeveynler gece bebek bakıcısı ararlar. Çocuklar farklı zamanda uyudukları ve yemek yedikleri için genellikle gündüz başka bir bakıcı veya ev işlerine yardımcı anneye yardım eder.

• Sanatçıların çocukları. Sanatla uğraşan anne ve baba gece bebek bakıcısı olmadan yapamazlar. Örneğin, oyuncular, müzisyenler ve onlara yardım eden tüm ekip (yönetmenler, kameramanlar). Bu tür insanların çalışma günü akşam 18'e yakın başlar ve gece geç saate kadar devam eder. Böyle bir çalışma programı ile bir bakıcı olmadan başa çıkmak neredeyse imkansızdır.

• Vardiyalı çalışan anne ve babalar. Her iki ebeveynin (veya sadece anne) vardiyalı çalışıtığı bir ailede gece bebek bakıcısı gerekebilir. Böyle bir durumda haftada bir veya iki kez çalışma saatleri geceye düştüğü zaman, bakıcı devralır.


Gece bebek bakıcılığı işin özellikleri

Saatlik ve gece başına bakıcılık ücreti ödeme şekilleri

Ödeme şeklini işverenle önceden konuşmak çok önemlidir, sabit gece başı veya saatlik mi. Bazı durumlarda saat başı para ödemek işverenler için daha uygun olabilir. Çocuğun annesi gece sadece birkaç saat çalışıyorsa, eve geldiğinde bebeğe kendisi bakmayı tercih edebilir. Gece veya sabah erkenden eve gitmeniz problemli olabilir, böylece tüm geceyi işverenin evinde geçirmiş olursunuz, bu durumda gece başı ücreti almak sizin için daha iyidir. İşverene daha karlı geliyorsa ekstra saatler için ödeme yapmaktansa taksi masrafınızı karşılamayı teklif edebilir.

Anne babalar için evde yokluklarında bebeğin yanında bir yetişkinin olması önemlidir. Bazen işveren çocukla aynı zamanda uyumanıza izin verebilir ama bu şekilde hizmetiniz biraz daha ucuza fiyatlandırılır. Bir gece bebek bakıcısı olarak işverenin sizden tam olarak ne beklediğini önceden öğrenmenizi öneririz. Mesela, gece uyuyabilmenizi sorun, evet ise nerede? Çocuk odasında kanepede hafif uyku mu, yoksa gerçek anlamda uyuyabilir misiniz?

Mücbir sebep olasılığı. İşe başlamadan önce konuşulması gereken bir diğer nokta ise çeşitli mücbir sebep hallerinde yapmanız gereken hareketleriniz ve bu durumlarda ücretlendirme nasıl olacak. En çok sıklıkla yaşanan durumlardan biri ebeveynler beklenmedik sebeplerden dolayı eve daha geç gelmeleri, daha seyrek görülen durumlar gündüz gelen bakıcının hastalanması veya ebeveynlerin iş seyahatine çıkmalarıdır.

Gece ve gündüz arka arkaya vardiyalı çalışma. İşvereniniz gündüz vardiyasından sonra gece çalışmanızı isterse, veya tam tersine geceden sonra gündüz kalmanız için iyi para teklif etse bile, aralıksız çalışabileceğinizi dikkatlice düşünün. Bu tür durumlar genelde çok nadiren meydana gelebilir.

Ancak böyle bir program düzenli hale geldiğinde, sağlığınızı ve çalışma kalitesini etkiler. İstatistiklere göre, iki vardiyada çalışan bakıcıların dikkatı dağılır, ara sıra hata yaparlar ve çocuğa düzgün bir şekilde bakmaları zordur.

Bakicibuldum.com'dan tavsiye

  • Çalıştığınız ailede gündüz bakıcısı varsa onunla iletişim kurun, bu şekilde birbiriniz için iş hayatınızı çok daha kolay hale getireceksiniz. Çocuğun gündüz ne yediğini, nasıl davrandığını, nasıl hissettiğini bilmek çok faydalı olabilir. Çocuğa etki bırakabilecek gün içinde yaşanan olaylar, akşam yatmadan önce uyumamasına sebep olabilir. Bu yüzden gündüz bakıcısından bu tür durumlar hakkında haber almanız önemlidir.
  • İşverenden çocuğa yaşına göre okuyacağınız kitapları ve bebeğin beşikte oynadığı oyuncakları istemeyi unutmayın.
  • Aynı zamanda bakıcı ve ev işlerine yardımcı olarak işe alınmışsanız, işvereninizden radyo veya video bebek monitörü telsiz bebek bakıcısı isteyin.
  • Gerekli ilaçlarla donatılmış çocuk ilk yardım çantası ve acil durumlar için telefon listesi, örneğin, çocuk doktoru telefonu, ebeveynler, komşular elinizin altında olmalıdır.


Aşağıdakiler hakkında işverenizle mutlaka görüşün:

• Çocuğun gece geç saatlerde çizgi film izlemesine izin veriliyor mu, eğer veriliyorsa, ne kadar süreyle?

• Rejimi gözlemleyerek bebeği belirli bir saatte uyandırmanız mı yoksa istediği kadar uyumasına izin vermeniz mi gerekiyor?

• Bebek uyuduğunda odada hava sıcaklığı ne kadar olmalı?

• Çocuğa kendi giyinmesini, yatağını toplamasını vb. öğretmeniz gerekiyor mu?

• Anne-babayı kesinlikle aramanız gerektiren durumlaını ve kendi başınıza verebileceğiniz kararları sorun.

• Yatmadan önce çocuk şeker, kurabiye, meyve suyu vb. isterse, verebilir misiniz?

Gece bebek bakıcısının ana görevleri:

• Çocuğa ve bazen gün içinde yorgun düşen anneye dinlendirici bir uyku sağlamak.

• Yatmadan önce çocukla akşam gezmeleri.

• Bebeği gece beslemek. Bebeğin beslenme rejimini gözlemlemek önemlidir.

• Banyo yaptırmak ve hijyen sağlamak.

•Uyutmak, üstünü değiştirmek, uyumasına yadımcı olmak.

Son görev özel bir yaklaşım gerektirdiği için en önemli sayılır. Örneğin, yatmadan önce kitap okunmazsa veya uykuya daldıktan sonra gece lambası kapanırsa çocuk sinir stresi yaşayabilir. Gün içinde ağlamayan bir çocuk akşamları birkaç saat uykuya dalamama veya gece yarısına kadar sinir krizi yaşayabilir.

• Çocuğa kahvaltı hazırlamak (bazen yemekle aşçı veya gündüzlü bakıcı uğraşabilir).

Çocuklar uyurken bazı ev işleri yapmanız istenebilir. Çoğu zaman, mutfak ve banyonun temizliği, yemek yapma, çocuk kıyafetlerini yıkama ve ütü konusunda yardıma ihtiyaç vardır. Tabii ki, bu işi yapmayı reddedebilir veya ek ödeme talep edebilirsiniz. En tatsız şey, ek görevlerin ortaya çıktığını ilk baştan değil birkaç hafta sonra öğrenmiş olmanız. Henüz ortaya çıkmamış olsalar bile, ek görevlerin olasılığını önceden netleştirmek daha iyidir.

Makaleyi beğendiniz mi?

21

Benzer makaleler:

  • Üniversite mezunu bakıcılar kimler tarafından tercih edilir?

    Oku
  • Çocuk bakıcısı ve ev işlerine yardımcı ikisi bir arada.

    Oku
  • Çocuk bakıcı için zaman yönetimi.

    Oku