Ev işlerine yardımcı tutarken yapılan altı hata

Ev İşlerine Yardımcı Seçiminde Yapılan Hatalar ve Öneriler

1. Ev işlerine yardımcı adayının profilini o kadar beğendiniz ki mülakatı atlamaya karar verdiniz. ‘’Onunla ne hakkında konuşmalıyım? Zeminlerin nasıl yıkanacağı hakkında mı? Kıyafetlerin bakımı hakkında mı?’’, düşünebilirsiniz. Aslında doğru düzgün bir konuşma yapmadığınız birine evinizi emanet etmek çok riskli. Evinizde temizlik ve düzenin tadını çıkarmak için iş adayı ile kişisel bir görüşmeye en az 30-40 dakika ayırın ve güvenlik kontrolü yapın. Yüz yüze bir görüşme, siz yokken evde ne yaptığı ve ona güvenilip güvenilemeyeceği konusunda sizi gelecekteki endişelerden kurtarabilir.

2. Tamamen başka birinin tavsiyelerine güveniyorsunuz. Arkadaşlarınızın hizmetçisine ve hatta sosyal media ortamında çok az tanıdığınız kişilere koşulsuz güvenmemelisiniz. Belki yardımcıyı kontrol etmenin pek bir anlamı yok diye düşünebilirsiniz çünkü onun görevi sadece evin işlerine yardım etmektir. Ama sonuçta oturma alanınız aynı zamanda sevdikleriniz, kişisel eşyalarınız, paranız, huzurunuz ve rahatınızı kapsıyor.

3. Utanç ve mahcubiyet hissediyorsunuz. Bazen aynı anda birkaç kişiden utanıyorsun! Örneğin, hayatları boyunca çok çalışan ve kimseden yardım istemeden evi kendileri temizleyen yaşlı akrabalarınızdan. Belki de, temizlikçiden utanırsınız bile, özellikle yaşı sizden büyükse. Dizüstü bilgisayarınızın başına oturuyorsunuz ya da kanepede çay içip uzanıyorsunuz, temizlikçi de köşelerde sürünerek yerlerinizi paspaslıyor, tozunuzu siliyor. Daha önce hiç bu kadar pislik görmemiş olmalı! Gizliden gizliye sizi hor gördüğünü, sizi tembel, aylak ve pis bulduğunu düşünebilirsiniz. Bu düşüncelerden kurtulun! Herkes istediğini gibi yaşar. Ev işlerine yardımcınıza sizinle yer değiştirmesini teklif etseniz muhtemelen kabul etmeyecektir.

4. Çalışan tarafından ciddi ihlaller olması durumunda şikayet etmiyorsunuz, dürüst yorumlar yazmıyorsunuz, her şeyi olduğu gibi bırakıyorsunuz. Bu vicdansız elemanla temasa geçen diğer ailelerin de mağdur olabileceğini göz önünde bulundurun.

5. Kurduğunuz düzeni değiştirmesine, sizin yapmadığınız her şeyi yapmasına izin veriyorsunuz. Hizmetçi de daha doğru olduğunu düşünerek her şeyi sizden farklı yapıyor. Bu gidişle yakında eviniz sizin istediğiniz gibi değil onun istediği gibi olacak. Fikirlerinden hoşlanmıyorsanız, ona ne yapmasını istediğinizi nazikçe ve kibarca hatırlatın, unutursa veya görmezden gelirse de, yeniden yapmasını isteyin. Ona yazılı talimatlar verebilirsiniz (neyi yıkamalı, neyi nereye koymalı, neyin yerini değiştirmemeli, vb.), böylece gereksiz tartışmalarla ve açıklamalarla zaman kaybetmezsiniz.

6. Ev işlerine yardımcınızın, dairenizin çok kirli olduğu dahil olmak üzere, dünyadaki her şey hakkındaki görüşünü dinliyorsunuz. Ya da örneğin, kendi ve ailesinin hayatı ne kadar zor olduğuna dair uzun hikayelerini dinliyorsunuz. Kalpsiz ve merhametsiz biri olarak görülmekten korkmayın, yardımcıyı ne amaçla işe tuttuğunuzu hatırlayın. Onu ev işlerinizi kolaylaştırmak için tuttunuz, kişisel sorunlarıyla sizi rahatsız etmesi için değil.


Makaleyi beğendiniz mi?

16

Benzer makaleler:

  • Ev İşlerine Yardımcı İlanı: Doğru Kişiyi Bulmanın Püf Noktaları

    Ev İşlerine Yardımcı İlanı rehberi: Doğru yardımcıyı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve başarılı sonuçlar için ipuçları.

    Oku
  • Ev işlerine yardımcı için yedi yasak. İşverenin evinde neler yapmamalısınız

    Diyelim ki harika bir iş buldunuz. İşveren, yer, program ve maaş tam istediğiniz gibi. Saçma sapan bir kazayla her şeyi mahvetmek çok yazık olur.

    Oku
  • Ev işlerine yardımcı için deneme süresi

    Çoğu meslekte iş başvurusu yaparken “deneme süresi” kavramı kimseyi şaşırtmaz. Bir ev işlerine yardımcı söz konusu olduğunda, deneme süresinden bahsetmek oldukça tuhaf.

    Oku