Çocuk bakıcısı ve ev işlerine yardımcı ikisi bir arada.

Çocuk bakıcısı ve ev işlerine yardımcı ikisi bir arada


Herkesin bildiği gibi çocuk bakıcısı ve ev işlerine yardımcı görevlerinin arasındaki fark çok büyük. Çoğu zaman ev işlerine yardımcı bu iki mesleği birleştirmek zorundadır.

Bakıcının işe başlayacağı bir evde ev işlerine yardımcı, aşçı, bahçıvan gibi görevliler varsa, o zaman işe başlayan bakıcıdan sadece yapması gerektiği bakıcılık görevi beklenmektedir. Aksi halde, bakıcı ailedeki tek yardımcı ise ve ebeveynler çok çalışıyor ve aktif bir yaşam tarzı sürüyorsa, büyük olasılıkla, ev işlerinden bazılarının er ya da geç bakıcının yapması istenecektir.

Çocuğun annesinin yemek yapmaya zamanı yoksa, bakıcı için çocuğa yemek yapmak genellikle zor olmayacağı düşünülür, ya da evde ekmek bittiyse, çalıştığı eve gelirken, marketten süt ve ekmek alınması gibi ayak işleri. Bu tür küçük ayak işlerinin yapılması, özellikle işin başlangıcında, reddedilmez. Büyük olasılıkla, bakıcı, ilk baştan sadece bakıcı olmayı kabul etse bile, birçok işi hızlı bir şekilde hallettiğini göstermek için kendini kabul ettirmeye çalışacaktır.

Yavaş yavaş ve gelişigüzel bir şekilde bakıcının faturaları yatırmaya, market alışverişi, kuru temizlemeciye elbiseleri götürmek gibi küçük ayak işlerini önce haftada bir, sonra daha sık yaptırmaya başlarsanız, yakında devamlı bir alışkanlık haline gelebileceğini unutmayın. İnsanlar iyi şeylere çabucak alışır ve bir zaman sonra kocanızın gömleklerini ütülemenin ve pazardan ağır poşetler taşımanın bakıcı görevi olmadığını unutabilirsiniz. Çocuk bakımı ile ev işlerini kaliteli bir şekilde birleştirmesini istiyorsanız, bunu ayrıntılı olarak konnuşmanız ve ek görevler için fazladan ödeme yapmanız gerekecektir.

Bildiğiniz gibi, bakıcılar farklı olabilir. Biri ilk başta kabul ettiği çalışma koşullarını kibarca işverene hatırlatabilir, maaşı gözden geçirmesini ve sözleşmeyi yeniden yapmasını isteyebilir. Diğeri bebeğe bakacak ve aynı zamanda börekleri yapmaya çalışacak, ancak ikisinin arasında kalıp, bebeğe bakamama ve börekleri yakma riski var. Bazı bakıcılar, kendisine sınırsız ek işlerin yüklenmesine boyun eğip, sonra açıklama yapmadan işten ayrılırlar. Ne yazık ki bu çok yaygın bir durum, çünkü işten ayrılmak işverenle konuşmaktan daha kolay.

Bakicibuldum.com'dan tavsiye:

Çalışan, öncelikle maddi nedenlerden dolayı çeşitli görevleri yapmayı memnuniyetle kabul eder. Ama bir bakıcı her işi halledebileceğini iddia ediyorsa, bunu ciddiye almayın. Sizin için neyin daha çok önemli olduğuna karar verin, çocuğa tam olarak bakması mı, nefis yemekler yapması mı yada halı temizlemesi mi? Bir kişi her şeye yetişemez. Aksi takdirde yapılan işin kalitesi düşük olacaktır.

Ev Personel ajansının müdürü Fatih Bingöl'e göre, tüm başvuruların yaklaşık %20'si bir kişide hem çocuk bakıcısı hem ev işlerine yardımcı arayışı. Bu durum, işverene bazı avantajlar sağlıyor. Örneğin, işveren evine çok sayıda farklı insanın girmesini istemeyebilir. Ayrıca "ikisi bir arada" maaşı, iki kişi maaşından daha düşük.

Bununla birlikte, uzmanın belirttiği gibi, dezavantajlar da vardır: işin bir kısmı her zaman yarım kalır, mesela, bakıcı, akşam yemeğini yaptığı için çocuğu gezdirmeye zamanı olmadığını her zaman bir bahaneye sahip olur. Ayrıca günün sonunda yorgunluktan huysuzlaşabilir, bu da çocuğu etkiler. Çalışanların yeteneklerini gerçekçi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor:  ya mükemmel bir bakıcı, ya da iyi bir ev işlerine yardımcı. İkisi bir arada mükemmel çalışanlar yoktur.

Yine de, bazı durumlarda, bakıcı ve ev işlerine yardımcı görevlerini zararsız bir şekilde birleştirmek mümkündür. Örneğin, çocuk günün bir kısmını okulda geçiriyorsa, o zaman bu süre içerisinde bakıcı ev işleri yapabilir. Hem çocuğa göz kulak olacak hem börekler yanmayacaktır.


Makaleyi beğendiniz mi?

19

Benzer makaleler:

  • Oyun Ablası Ücretleri Ne Kadar?

    Oku
  • 2023 Çocuk Bakıcısı Fiyatlarına Genel Bir Bakış

    Bir çocuk bakıcısıyla anlaşmak, birçok aile için büyük bir karardır. 2023 yılında çocuk bakıcısı fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu makale, 2023 çocuk bakıcısı fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan faktörleri ve yatılı bebek bakıcı fiyatları ve Günlük fiyatlarını ele alıyor.

    Oku
  • Bir evde iki bakıcı.

    Oku