Çocuk bakıcısı seçiminde mülakatta dikkat etmeniz gerekenler.

Çocuk bakıcısı seçiminde mülakatta dikkat etmeniz gerekenler


İşin yarısını yaptınız: Bakicibuldum.com'da birkaç bakıcı adayı seçtikten sonra telefon görüşmesi yaptınız ve şimdi adaylarla yüz yüze görüşmeniz gerekiyor. Bu makalede mülakat sırasında bakıcı seçimi hakkında sorunlu konuları özetledik.


Bakıcı ile görüştüğünüzde dikkat etmeniz gereken iletişim ve davranışların kilit noktaları:

• Önceki işinden ayrılmanın tek sebebi  maaş konusunda anlaşmazlık. Önceki işverenden ayrılma sebebi sorusuna, bakıcı adayı sebebin maaşın düşük olduğunu söylüyorsa ama söz ettiği maaş size göre oldukça makul geliyorsa, böyle bir bakıcı bir süre sonra daha yüksek maaşlı bir iş  bulunca sizi de terk edebilir.

• Bakıcı adayının birden fazla eski işveren hakkında olumsuz yorumlar yapması. Tüm işverenler kötü olamaz ve iş adayı birkaç aileyi kötülüyorsa, bu onun abartılı isteklerinden dolayıdır.

• Maaş günü, yıllık izin, fazla mesai ücreti, yemek gibi konuların çok sorulması, aynı zamanda çocuk hakkında fazla birşey sormaması. Bakıcılık alanında çok fazla deneyime sahip adaylar bu şekilde davranabilirler. Ancak çocuğu umursamamazlık kabul edilemez. İşini ciddiye alan bakıcı, çalışacağı çocukla igilenmelidir. İyi çalışma koşulları beklentisi, çocuklara yönelik profesyonel ilgiden daha ağır basmamalıdır. Ek olarak, bakıcı tarafından paraya aşırı dikkat, imkanlarınızı zorlayabilir.

• Ailesi hakkında isteksiz konuşması. Bakıcı adayı kendi ailesi ile gerginlik yaşıyorsa, ailevi sorunları çalışırken çocuğunuza tam olarak konsantre olmasına büyük ihtimalde engel olabilir. Ailevi sorunlar genellikle işten ayrılmaya yol açar.


• Potansiyel bakıcının yalan söylediğine veya bir şeyler sakladığına dair göz teması kurmaya kaçınması gibi görsel işaretlere dikkat edin. Ağzını eliyle kapatması, konuşurken sık sık burnunun ucuna dokunması veya göz kapaklarını ovuşturması, göz göze gelmek istememesi gibi hareketler. Birçok psikolog, bir kişi bir şeyi anlatırken aynı zamanda yukarı, sağa veya yere bakıyorsa, konuşmasının doğrululuğundan şüphelenir.

• Çok düşük maaşla çalışmaya razı olma. Gündemimizde bir kişi zor durumunda olsa bile kenarda gerekli asgari bir para bulundurmalıdır. Profesyonel bir bakıcı emeğine değer verir ve iyi bir maaş işini daha iyi yapmaya onu her zaman motive eder.

• Aşırı unutkanlık. İş konusunda ciddi olan bir kişinin, kimlik, baktığı çocukların fotoğrafları veya profilde belirtilen tavsiye mektubu gibi önemli belgeleri mülakata götürmeyi unutmamalı. İş adayının unutkanlığı tabii ki heyecana bağlı olabilir, ama ileride çocuğa yönelik unutkanlığının devam etmemesinin garantisi yoktur. Unutulan belgelerin gerçekten var olduğundan emin olun.

• Aşırı kendini tanıtma. Bakıcı adayı, baktığı çocuklardan elde ettiği inanılmaz sonuçlarla ilgili coşkulu anlatımları genellikle abartılıdır. Mülakatta kendisi hakkında çok fazla ve ezberlemiş gibi konuşan bir aday, sonuç olarak en iyi bir aday olmayabilir. Kendini güzel ifade etme yeteneği, işini iyi yapan anlamına gelmez.

• Manipülasyon. İlk kez gördüğünüz adayla içinizde her konuda hemfikirseniz ve görüşmenin sonunda çocuğunuzu sadece o bakıcının yetiştirmesini istiyorsanız, karşınızda duygularınızı kullanan yetenekli bir manipülatör ve fırsatçı olabilir. Böyle bir kişinin ileride ailenize vermesi mümkündür.



Ek olarak göz önünde bulundurmanız gerekenler:

Potansiyel bakıcı, profilinde belirtilen çalışma deneyimi hakkında ayrıntılı bilgi vermemesi. Yönlendirici sorular soruyorsanız ve adayı her şekilde konuşturmaya çalışıyorsanız, ancak gerekli bilgileri sağlayan detaylar verilmiyorsa, böyle bir “deneyim” hayali olabilir. Bazen iş adayı, önceki iş yerinde fiilen gerçekleştirilen görevleri gizlemeye çalışır. Örneğin, ev işlerine yardımcı, çocuk bakıcılığı sadece dışarıdan izlerken, kendini çocuk bakıcısı olarak tanıtmaya çalışabilir.

Görüşmede sizinle beraber çocuğunuz da bulunuyorsa, onunla bakıcı arasında iletişim kurulup kurulmadığına dikkat edin. Tabii ki, tüm çocuklar bir yabancıyla hemen iletişim kurmayabilir ancak profesyonel bir bakıcı veya iyi niyetli bir abla genellikle ilk görüşmede çocukla iletişim kurar.

Bakıcı adayının 10 dakikadan fazla gecikmesi. İş görüşmesine giderken, sorumlu bir kişi evden erken çıkar ve güzergahını ayrıntılı olarak düşünür. Bakıcının dakiksizliği ileride sizin işinize geç kalmanıza sebep olabilir. Bakıcı adayınız yoldayken birkaç kez sizi arayıp adresi soruyorsa, kendisinin bağımsız bir çalışanın olmadığını göstermektedir ve ileride sürekli sizin yardımınıza ihtiyacı olabilir.

Makaleyi beğendiniz mi?

27

Benzer makaleler:

  • Yeni başlayan bebek bakıcıları için ipuçları.

    Oku
  • Çocuk bakıcısı olarak yatılı çalışma şekli.

    Oku
  • Bakıcı ile yazılı sözleşme.

    Oku