Çocuk bakıcı için zaman yönetimi.

Çocuk bakıcı için zaman yönetimi

Çocuk bakıclığı işi için mülakata davet edildim. Ajans bana önceden çalışma saati ve günlerini anlattı, belirtilen maaş bana uygun geldi ve ben çalışmayı kabul ettim.

İşverenin evine geldim. Çocuk hakkında bilgi edinmek istedim. Çocuk iki yaşında, adı Ali. Çocuk evde yoktu, başka bir şehirde yaşayan büyükannesiyle birlikteydi.

Önceki çocuk bakıcısı, eve kamera takıldıktan sonra işten çıkarıldı. Bakıcının ilk üç deneme günü boyunca bebekle hiç konuşmadığı ortaya çıktı. Ali'ye oyuncaklarını verir, yere oturturdu, kendisi de TV şovlarını izlerdi.

Bu bakıcıdan önce başka bir bakıcı bu ailede yaklaşık altı ay çalıştı. Annenin belirttiği gibi, çocuk konuşmuyordu, kelimeleri veya bireysel heceleri telaffuz etmeye başlayamadı.

- Konuşma gecikmesi olan bir çocuğunuz mu var?

- Evet, çocuk konuşmuyor - annesi kabul etti.

- Büyük olasılıkla, Ali'nin konuşmayı öğrenme ihtiyacı olacak.

- Evet, bunun için size ekstra para ödeyeceğim. Profilinizde ilgili deneyiminiz hakkında okudum. Ayrıca, onunla müzik ile ilgilenmenizi istiyorum. Piyano çalmayı çok seviyor...

 Odada bir elektrikli piyano gördüm.

- Peki, çocuğunuz için müzik eşliğinde bir yöntem bulmaya çalışacağım. Ali'ye ninniler söylüyor musunuz?

- Hayır, kocamın şirketinde çalışıyorum. Eve geç geliyorum. Bu arada, bazen geceleri çocuğun yanında geçirmeniz gerekecek.

- Tamam, bunu aklımda tutacağım. Sözleşmede çalışma saatlerimi belirleyeceğiz ve gerekirse gece saatleri için ek bir ödeme veya ek izin günleri belirleyeceğiz.

- Meryem Hanım, profilinizde çocuklar için lezzetli yemekler yaptığınızı okudum. Bana ve kocama yemek yapabilir misiniz?

- Yapabilirim, ancak çocuk için ayrılan zamanı alacak.

- Sorun değil. O tek başına oynamaya alışmış...

İşverenle görüşme için ayırdığım süre doldu, başka işlerimle ilgilenmem gerekiyordu. İşverenle, iki gün sonra anneanne ile ve çocukla tanışmaya geleceğime karar verdik.

Akşam beni ajanstan aradılar. Çocuğun annesi benden hoşlandığını ve benimle ajans aracılığıyla anlaşma yapmak istediğini söylediler. Ancak anlaşmada beş yaşındaki kızını anaokulundan almam ve bazen sabahları anaokuluna götürmem gerektiğine dair bir madde vardı, yani sabahın erken saatlerinde iki yaşındaki Ali ile aynı zamanda gezerken.

Soğuk algınlığı mevsimi yaklaşıyordu ve çocuklar hastalanırsa ikisiyle de kalmak, ilgilenmek ve geliştirmek zorunda kalacaktım. Kısaca hem bakım, hem geliştirme, hem kontrol sağlamam bekleniyordu.

- Özür dilerim ama profilde açıkça belirtilen maaş tek çocukla çalışmak anlamına geliyor. Birincisi bu. İkincisi, görüşme sırasında işveren bana ikinci çocuktan bahsetmemesi. Üçüncüsü, konuştuğumuz ve çok fazla olan görevlerin yerine getirilmesi, ikinci çocuğa zaman ve dikkat vermeyi engelleyecektir... Böylece o anneyle görüşmem sona erdi.

Şimdi çocuk bakıcısı için zaman yönetimini konuşalım...

Çocukların gelişimi, yetiştirilmesi ve eğitimi basit bir iş olsaydı, çocuk sağlığı ve gelişimi veya anasınıf öğretmenliği okumaya gerek kalmazdı ve kaliteli bakıcıları ve öğretmenleri bulmak çok kolay olurdu.

Ebeveynlerin çalışma hayatındaki yoğunluğu nedeniyle bazen bakıcıları robot olarak görüyorlar. Belki de çocuklarının her şeyi kendi başına öğrendiklerini düşünüyorlar ve bir bakıcı için her zaman pozitif bir ruh halinde olması yeterli, ama bu böyle değil.

Bir çocuğun gelişiminden birinci derecede ebeveynler sorumludur. Çocuğunuzu bir bakıcıya emanet etmeye karar verdiyseniz, mutlaka bakıcı ile beraber çocuk için günlük bir rutin planı oluşturmanız gerekmektedir.

Profesyonel bir bakıcı, işe alındığında, bakım zamanını ve geliştirme, eğitim faaliyetlerinin zamanını net bir şekilde ayırır. Bunun için bakıcı ile işveren arasındaki ilişkiye açıklık ve kesinlik sağlayan bir anlaşmanın yapılmasını öneriyoruz.

Zamana değer veren bakıcılar için ipuçları:

• Belirli yaştaki çocukların günlük rutini hakkında profesyonel anlayışınıza sahip olun. Uygulamak istediğiniz günlük rutini anlaşmada yazmanız ve işveren ile görüşmeniz  iyi olur.

• Düzenlediğiniz gelişim ve eğitim faaliyetleri ile çocuk bakımını nasıl birleştireceğinizi düşünün. Çocuk bakıcısı, ev işlerine yardımcı ve mürebbiye olarak birden fazla görevi yapamayı düşünüyorsanız, size bol şanslar diliyorum!

• Öte yandan, gün içinde uygulayacağınız gelişme derslerinin zamanını işverenle görüşün.

•  İşverenle genel olarak çocuk yetiştirme kurallarını konuşmanızı öneririz, ebeveynlerle aynı fikirde olmalısınız, aksi takdirde çocuğun kafasında karışıklık olur.

• Sadece arkadaş canlısı değil, aynı zamanda ikna edici olun. Ebeveyn, çocuğun yaş gelişiminin aşamalarını doğru bir şekilde anlamıyorsa, konuşmalarınızda güvenilir yabancı ve yerli çocuk psikologların görüşlerini anlatın.

• İşverene diğer çocukları yetiştirme, geliştirme ve ders verme deneyiminizi anlatın. İnanın, bu bilgi işvereninizin ilgisini çekebilir.

Makaleyi beğendiniz mi?

18

Benzer makaleler:

  • Bakıcı mülakatta nasıl giyinmeli?

    Oku
  • Bakıcı olarak deneme süresini başarıyla geçmenin yolları.

    Oku
  • Çocuklarda İnce ve Kalın Motor Becerilerinin Gelişimi

    Oku