Bakıcı yaşı ile ilgili tüm artılar ve eksiler.

Bakıcı yaşı ile ilgili tüm artılar ve eksiler


Çocuk bakıcısı iş ilanını oluştururken, bakıcının hangi yaş grubunda olması sizi ister istemez düşündürür. Bakıcı yaşı gerçekleştirilen görevlere ve maddi durumunuza göre değişir.

Yaşlı bir bakıcı, genç olandan çok daha iyi olacağına dair yaygın bir önyargı var.

Bakıcı yaşı, tartışmalara oldukça açık bir faktördür. Örneğin, genç bir bakıcının ana avantajlarından biri, sağlığı ve fiziksel gücüdür. Genç bir çalışanın daha sağlıklı olduğuna ve yorgunluğu bilmeden çocukla koşmaktan ve zıplamaktan, her türlü kaydırağa tırmanmaktan zevk alacağına inanılıyor. Orta yaş üstü bakıcıların deneyimli olmaları ana avantaj olarak biliniyor. Yaşı ileri dadi birçok kişi tarafından  bu yaşa kadar değişik çocukları yeterince görmüş olan, bilgili, soğukkanlı olarak görülüyor.

Ancak, deneyimlerimize göre, bu kuralların birkaç istisnası vardır. Bazen hastalıklı ve çocuklarıyla aktif oyunlar oynayamayacak kadar tembel olan genç bakıcılar da vardır. Yaşlı bir çocuk bakıcısının deneyimi ve görüşleri, işverene geride kalmış, çekici gelmeyebilir ki, bazen az deneyime sahip genç bir kadını işe almak ve ona her şeyi kendi başınıza öğretmek daha kolaydır.

 Ana tavsiyemiz, yaşa takılıp kalmadan, size saygılı davranacak ve çocuğunuza canı gönülden bakacak bir bakıcı aramaktır. Tabiki yaşını da dikkate almak gerekir.


Önemli yaş farklılıkları

Bakıcı yaşıyla ilgili artıları ve eksileri hakkında konuşalım.

• Genelde genç bakıcının kardeşlerinin bakımı ile anneye yardım etme deneyimi var. Küçük kardeşlerin yetiştirilmesi ve eğitilmesi bilgisi genç bakıcıların ilk avantajlarından biri.

• Bakıcının sağlık durumu. Mevsimsel hastalıkları saymazsak, fiziksel olarak sağlıklı ve yaşa bağlı ciddi hastalıkların bulunmadığı düşünülür. Genç bakıcılarda fiziksel bir rahatsızlık olmayabilir, çocuğunuzu kolayca kollarına alabilir, oyun alanındaki kaydırağa tırmanmasına yardımcı olacak, hatta bebekle birlikte kendisi de tırmanacak.

• Kendi çocuklarını yetiştirme deneyimi. Orta yaş ve üstü bir bakıcı, çocuğun sinir krizinden korkmayacaktır çünkü farklı çocukları gördü ve öngörülemeyen durumlara hazır. Bazen yaşlı bir kadın, her çocuğa karşı standart bir yaklaşım kullanabilir, bu da her zaman uygun olmayabilir.

• İşverenle yaş farkı. Çoğu anne genç bir bakıcı ile kolay iletişim kurar. Birçok ebeveyn için (çocuklar için değil) bakıcı adayının ileri yaşı saygı ve güven uyandırır ve tabiki yaşlı bir çocuk bakıcı saygı gerektirir.


Yaş neleri etkilemez?

Pek çok kişisel ve profesyonel özellik bakıcının yaşından etkilenmez.

• İşverenin talimatlarına uyması. Bazı yaşlı bakıcıların inatçılığı nedeniyle eski standartlara göre değil, işverenin ihtiyaç duyduğu şekilde hareket etmeye ikna etmek zordur. Çocuk yetiştirmesi ve gelişimi hakkında yıllar içinde oluşturulan fikrin değiştirilmesi çoğu zaman imkansızdır. Aynı zamanda, doğuştan gelen inatçılık, genç bakıcılarda da görülebilir.

• Dış görünüş. Bir kadının bakımlı olması yaşa bağlı değildir, bazen 50 yaş üzeri bir bakıcı, kendilerine hiç bakmayan genç meslektaşlarından daha iyi görünür.

• Yeniye duyarlılık hiç yaşa bağlı değildir, sadece çalışanın kişiliğine bağlı. Yeni çocuk gelişimi yöntemlerine hakim olmak sizin için önemliyse, bunu ilanda belirtin ve yaşı sınırlamayın. İşverenin net talimatlarıyla, her yaştan bir bakıcı bulaşık makinesi, buhar jeneratörü, klimayı ve diğer ev aletlerini kullanabilir.

• Ailelerle çalışma deneyimi. Genç bir bakıcı, bakıcılığa yeni başlayan orta yaş ve üstü bir kadına göre daha fazla deneyime sahip olabilir. Çok fazla deneyim her zaman tek artı değildir, uzun yıllar çalışan bazı bakıcılar profesyonel olarak ezilir. Deneyimli bakıcılar mutlaka sizi önceki işverenlerle karşılaştırır ve bu karşılaştırma her zaman lehinize olmayabilir.


Bakıcının yaşına karar verirken sizin için önerilerimiz

Net yaş sınırlarınız yoksa, yaş aralığını mümkün olduğunca genişletmenizi öneririz. Böylece, iş ilanına cevap veren adaylar arasındaki seçim önemli ölçüde artacaktır. Bakıcı iş ilanları hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.

Bazen yaş kısıtlamaları, özellikle çocukla gezerken, amaçlanan fiziksel hareketle ile ilişkilidir. Çocuk parkında sadece oturmak değil, bisiklet veya paten sürmek gerektiğini iş ilanında belirttiğinizden emin olun. Belirttiğiniz yaş aralığı bakıcılardan çok az yanıt geliyorsa, ilanınızı istediğiniz zaman düzenleyebilirsiniz!


Makaleyi beğendiniz mi?

10

Benzer makaleler:

  • Çocuk bakıcısının mülakat sırasında iyi bir izlenim bırakmasının yolları.

    Oku
  • Bakıcılarla görüşme esnasında sorulması gerekenler.

    Oku
  • Bir evde iki bakıcı.

    Oku