Bir evde iki bakıcı.

Bir evde iki bakıcı

Çocuk bakıcısı olarak çalışmaya karar verdiğinizde, her şeyden önce, bu mesleğin kendine özgü ve diğerlerinden farklı olduğunu bilmelisiniz. Örneğin, ofiste, okulda veya anaokulunda çalışmanın aksine, çocuk bakıcısı zamanının çoğunu çocukla baş başa geçirir. Böyle bir çalışma tarzının hem artıları hem de eksileri var, ancak her durumda bu özelliği dikkate almak önemlidir.

Bazen, bakıcı olarak iş bulduğunuz ailede, birkaç ev personeli çalışabilir (ev işlerine yardımcı, aşçı ve genellikle başka bir çocuk bakıcısı). Bu durum özellikle iki veya daha fazla çocuğu olan aileler için yada farklı yaş grubu çocuklar için geçerlidir.

Bildiğiniz gibi iki hanımın aynı mutfakta geçinmesi zordur. Aynı şey iki bakıcı için de geçerli.

Iki bakıcı farklı çocuklara baksa bile, herkes için gereksiz ve zararlı olan rekabete başlayabilirler.

 Ancak, zorluklara rağmen, iki bakıcı tutanların sayısı artıyor. Farklı yaşlardaki birkaç çocuğun bakımının bir bakıcıya yüklenmesi çalışma kalitesini düşürebilir.

Çocuk bakıcısı olarak çalışan eski anaokul öğretmeni Filiz Hanım anlatıyor: “Şimdiki ailede çalışmaya başladığımda, çalışma deneyimine sahiptim, daha önce bir ailede üç yıl ve diğerinde iki buçuk yıl çalıştım. Beş yaşında bir çocuğa bakıyorum, ana görevlerim okula hazırlık, oyunlar ve gezdirme. Ev işlerine yardımcı yemek ve temizlik yapıyor. İşe girdikten iki ay sonra ailede bir çocuk daha doğdu ve bir bakıcı daha tutuldu. Görevlerimiz farklıydı, yeni bakıcı sadece yenidoğan bebeğe bakıyordu ama ne yazık ki tartışmaya başladık, daha doğrusu bana saldırmaya başladı. Onun görüşüne göre ben herşeyi yanlış yapıyorum, ama o her şeyi biliyor ve yapabiliyor. Benim deneyimim ona az geldi. Ya bebekten sıkıldı, ya da yapısı çelişkili. Saldırılarına cevap vermemeye çalıştım, ama bazen kendimi tutamıyordum, bir sonraki tartışmadan sonra işveren bizi uyardı. Kimin haklı kimin haksız olduğunu araştırmadan ikimizi de kovmakla tehdit etti. Ama sonunda yeni bakıcı yine de kovuldu ve ben kaldım.’’


Deneyimli Çocuk Bakıcısı İpuçları

Evde başka bir bakıcı varsa neye dikkat edilmeli?

• Net görev dağılımı (sözleşmede belirtilmemişse, işvereni bunu yapmaya ikna edin)

• Disiplinli olun (bu, her bakıcı için her zaman gerekli bir niteliktir)

• İşveren hakkında dedikodu yapmayın (bütün ev personeli ve komşular bunu gözünüzün önünde yapsa bile! ve çok isteseniz bile!)

• Diğer ev personeli hakkında konuşmayın

• İftiralara katılmayın ve atmayın.

• Başkalarının suçlarını örtmeyin

• Suçunuzu örtmeyi kimseden istemeyin

• Sakin davranın, kibarca ama biraz mesafeli durun (işyerinde çok samimi olmayın, ne yazık ki bu size ileride zarar verebilir).


Makaleyi beğendiniz mi?

25

Benzer makaleler:

  • Maaş mı, saatlik ücret mi? Bakıcı tutarken hangisi daha karlı?

    Oku
  • Akşamları Çocuk Bakıcısı Olarak Yarı Zamanlı İş: Başarılı Bir Başlangıç İçin İpuçları

    Akşamları çocuk bakıcısı olarak yarı zamanlı işe başlamak üzerine öneriler. Ek gelir ve başarılı bir yolculuk için ipuçları!

    Oku
  • Oyun Ablası: Eğlencenin Rehberi

    Oku