Bakıcının işine son verilmesi nasıl olmalı?

Bakıcının işine son verilmesi nasıl olmalı?

Doğru bakıcıyı bulmak zor olabilir, ancak bazen bakıcı ile ayrılmak da bir o kadar zor olabilir. Veda etmek zorunda olduğunuz nedenleri ve bakıcıya artık ihtiyacınız olmadığını nasıl söyleyeceğinize bakalım.

Bakıcı ile ilgili olmayan ayrılma sebepleri

İşinin kalitesiyle doğrudan ilgili olmayan ayrılma nedenleri olabilir. Örneğin, çocuğunuz büyümüş ve okula gidiyor ya da aileniz başka bir şehire taşınıyor. Belki işinizde değişiklikler oldu ve kendiniz çocuğunuzla zaman geçireceksiniz ya da torununa bakmayı memnuniyetle kabul eden anaanne size geliyor.

Nereden başlamalı?

• Bakıcı ile konuşmanız gerekecek. Ailenizde uzun süredir çalışıyorsa, çocuğa sıcak ve şefkatli davranıyorsa, size saygılı davranıyorsa, genel olarak ona karşı hiç şikayetiniz olmadıysa, onunla dürüst ve açık bir şekilde önceden (en az 2 hafta önceden) konuşmanız gerekir.  “Yarın sabah bu şehirden gidiyoruz” demeniz doğru olmaz. İkiniz için acele etmediğiniz uygun bir zamanı seçin. Çay içerken sakince kararınızın arkasındaki gerçek sebepleri anlatın. Kaba görünmekten korkmayın, bu konuda ailenizin istek ve çıkarları ön plandadır, bu kararı verme hakkınız vardır.


Bununla birlikte, bu konuşmayı başlatmak zor olabilir ve ilişkiniz ne kadar iyiyse, bakıcıya işten çıkarılacağını anlatmak o kadar zor olur. Bakıcı için referans olacağınızı ve işverenlerle iletişim kurmaya hazır olacağınızı mutlaka söyleyin. Nazik sözlerden kaçınmayın, sizin için ne kadar çok yardım ettiğini ve ondan ne kadar memnun olduğunuzu belirtmek çok önemli.

Bir miktar tazminat öderseniz iyi olur. Tazminat şart değil, arzu edilirse (elbette, gerçekten güvenilir ve sadık bir çalışan olması şartıyla). Genellikle aylık maaşın yarısını, bazen de bir aylık maaşı kadar tazminat ödenir.

• İkinci ve önemli olan konu, çocuğunuzla bir konuşmadır. Bakıcının ayrılma nedeneni açıklamanız gerekiyor. Sizi bu karara götüren gerçek sebepleri de samimiyetle dile getirmekte fayda var. Çocuğa bu habere alışmaya ve ayrılığa psikolojik olarak hazırlanma fırsatı verilmelidir.

Bakıcı ile ayrılırken, genellikle çocuklar en çok acı çeker. Aslında sevdiği arkadaşını kaybederler. Bakıcı için çocukla birlikte küçük bir hatıra hediyesi hazırlamak güzel olur, örneğin, bir resim, el sanatı, bunları çocuğunuz için yaptığınızı unutmayın.

Bakıcı yüzünden ayrılma sebepleri

Ne yazık ki, bazen işten çıkarılma nedenleri bakıcıya olan güven kaybıyla ilgilidir, mesela, çocuk güvenliği standartlarına uyulmaması, kabalık, fiziksel güç kullanımı, hırsızlık. Bu durumda, bakıcı ile olanları hemen konuşmanız, durumu anlamaya çalışmanız ve elbette ayrılmanız gerekir. Çalışana güven yoksa, olumlu referanslardan veya ikinci bir şanstan söz edilemez. Bakıcınız ne kadar sızlanıp, 2 haftayı tamamlaması için yalvarsa da, dinlemeyin, çocuğunuzu, güveninizi sarsmış bir kişiyle bırakmamalısınız.

Ayrılığa alışma

Bakıcı ile ayrılırken, çocuğu buna alıştırmak önemlidir, işten çıkarılması ani olursa, özellikle çocuk bakıcıya çok bağlıysa, ayrılık onun için gerçek bir stres olabilir. Bu nedenle, bakıcı ailenizde yeni çalışmaya başladığında, çocuğa anne ve babanın yardıma ihtiyacı varken geçici olarak bir yardımcı olduğunu açıklayın. Bakıcının kendi hayatı, çocukları (torunları), hobileri var ve aileniz onun için sadece bir iş yeridir. Bakıcının tüm dikkati sadece ailenize odaklanmamalıdır.

Yardımcınızla, anaokuluna veya okula kadar sizinle çalışmaya anlaştıysanız, bunu çocuğunuza önceden anlatın. Çocuğa şunları söyleyebilirsiniz: “Büyüdüğünde ve anaokuluna gittiğinde, zaten çok şeyi kendin bileceksin, o zaman bakıcımız diğer küçük çocuklara yardım etmeye gidecek... " . O zaman ayrılık daha kolay olacaktır.


Makaleyi beğendiniz mi?

22

Benzer makaleler:

  • Bakıcı ve yemek konusu.

    Oku
  • Bakıcı ile yazılı sözleşme.

    Oku
  • Yabancı uyruklu çocuk bakıcısı.

    Oku