Bakıcılarla görüşme esnasında sorulması gerekenler.

Bakıcılarla görüşme esnasında sorulması gerekenler


Sizin için uygun olan bakıcılarla yapılan görüşmeleri iki aşamada yapmak daha iyi: önce telefonda onlarla bir ön görüşme yapılır (bu aşamada başvuranların bir kısmından vazgeçebilirsiniz), ikinci aşamada beklentilere en uygun olanlarla buluşulur.

Çocuk bakıcısı adayı ile telefon görüşmesi esnasında beklentilerinizi anlatın, bu aşamada iş adayı ile şahsen görüşmenizin gerekli olup olmadığını anlarsınız (adayın kişiliği ve mesleki yeterliliği, diksyon, konuşmanın doğruluğu).

Görüşmenin temel amacının, işin özelliklerini ve iş adayı gereksinimlerini netleştirmek değil, sorularınıza cevap almak ve adayın profilindeki veriler hakkında ek bilgi edinmek olduğunu unutmayın. İşi kısaca tanımlayın, örneğin 4 yaşında erkek çocuğumuza günde 6 saat bakıcı arıyoruz, ardından da soracağınız sorulara geçin.


Telefon görüşmesi

İlk telefon görüşmesi sırasında, bakıcı adayının profilinde belirtilen aşağıdaki bilgileri mutlaka görüşün:

• yaş, ikamet adresi, vatandaşlık.

• çalışma programı (tam zamanlı, yarı zamanlı, farketmez);

• Yarı zamanlı çalışma için saat başına veya tam zamanlı çalışma için aylık (haftada 5 gün) tahmini ücret oranı;

• iş deneyimi ve referansların mevcudiyeti (var olup olmadıklarını, varsa hangi biçimde olduklarını: işverenin telefon numarası veya bir tavsiye mektubu).


Web sitesi profilinde belirtilen deneyim, beceri ve bilgilerini anlatmasını isteyin. Bu kolay bir konuşma anı değil çünkü her bakıcı deneyimlerini, becerilerini ve bilgilerini ikna edici ve ayrıntılı bir şekilde tanımlamayabilir. Aday cevap veremeyecek durumdaysa, kesin öğrenmek istediklerinizi ve örnekleri isteyin. Bakıcı çocuğu sık sık gezdirdiğini söylüyorsa, tam olarak nerede, günde kaç kez, ne kadar süreyle gezdirdiğini, gezme sırasında ne yaptıklarını sorun.

Başvuru sahibi belirtilen bilgilerden herhangi birini (örneğin vatandaşlık, yaş, adres) gizlemiş veya yanlış sunmuşsa, bakıcı tutarken herhangi bir aldatma girişimi kabul edilemez olduğundan, iletişimi derhal kesmenizi öneririz.

Yüz yüze görüşme

En uygun adaylardan birkaçını seçtikten sonra, yüz yüze görüşme için tarih ve saati belirleyin. Görüşmeleri birbiri ardına sıralı olarak planlayabilirsiniz, bir günde üçten fazla olmamasını öneririz. Aksi takdirde bilgi ve izlenim bolluğundan yorulma ve önemli detayları fark edememe riski oluşabilir.

Bakıcı adayı ile ilk buluşmanızı dışarıda bir yerde yapılmasını tavsiye ederiz: çocuk parkında, bir kafede veya bir gezinti yerinde. Zaman kazanmak için, sizin konuşmanıza engel olmayacağından eminseniz  çocuğunuzu görüşmeye götürebilirsiniz. Görüşme sırasında, çocuğunuzun potansiyel bakıcıya tepkisini dikkatlice değerlendirin. Bakıcıyı doğru bir şekilde değerlendirebilmeniz için çocuğunuzun sakin kalması önemlidir.

Çocuğunuzun tutacağınız bakıcıyla ilgili görüşünün çok önemli olduğunu unutmayın. Her çocuk benzersizdir, bakıcı algısı da doğasına ve yaşına bağlıdır, bazı çocuklar bakıcıya birkaç saat içinde alışır, bazılarının bakıcıya alışması bir hafta veya bir ay sürebilir.

Görüşmenin en başında, çocuk bakıcısı profilinde belirtilen kimlik bilgilerini doğrulamak için adaydan kimlik isteyin. Herhangi bir tutarsızlık bulunursa, lütfen bize bildirin!


Yüz yüze görüşmede aşağıdaki soruları sormanızı öneririz:

• Çocuk bakıcısı olarak çalışma deneyiminizden bahseder misiniz? (iş deneyimi yoksa: daha önce çocuk baktınız mı?) Tam olarak ne yaptınız? Son işinizden neden ayrıldınız?

• Çocukları boş zamanlarında nasıl eğlendirirsiniz? (gezdirmek, kitap okumak, resim çizmek, oyun hamuru yapmak vb.)

• Disiplini korumak için ne yaparsınız? Çocuk yaramazsa veya saldırganlık gösteriyorsa ne yaparsınız?

• Çocuk yemeklerini yapmayı biliyor musunuz? Hangi mutfağı ve yemekleri biliyorsunuz?

• Çocuk bakıcılığında en zorlandığınız konu nedir?  Karşılaştığınız zorlukları nasıl aşarsınız?

• Bebek bakıcısı olmanın en ilginç yanı nedir sizce? Neden?

• Acil veya beklenmedik bir durumda ne yaparsınız? İlk yardımın nasıl sağlanacağını biliyor musunuz?

Bakicibuldum.com'dan Tavsiye

Standart soruların ötesine geçmenizi ve sizin için önemli olan sorular sormanızı öneririz. Bakıcı adayın cevapları çocuk yetiştirme konusundaki görüşlerini ve bu alandaki profesyonelliğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Size yardımcı olabilecek favori sorularımızdan bazıları:

1. Hangi çocuk şarkılarını biliyorsunuz? Üç tane şarkı söylemesini isteyin.

2. Çocuk yetiştirmek için hangi yaklaşım daha iyi: Montessori mi Waldorf mu?

3. Oyuncak mağazasının önünden geçerken çocuk, ''Bana bu oyuncağı al!”  bağırarak sinir krizi geçirirse ne yaparsınız?

4. Çocuk psikolojisi üzerine en sevdiğiniz kitaplar nelerdir? O kitaplarda hoşunuza giden ne?

5. Bir çocuk günde kaç saat televizyon izleyebilir? Hangi programlar?

6. Eski işverenlerle görüşüyor musunuz? (iş deneyimi varsa).

Makaleyi beğendiniz mi?

27

Benzer makaleler:

  • Bakıcı olarak deneme süresini başarıyla geçmenin yolları.

    Oku
  • Çocuk bakıcısı seçiminde mülakatta dikkat etmeniz gerekenler.

    Oku
  • Çocuk bakıcı için zaman yönetimi.

    Oku