Yatılı çocuk bakıcısı olarak çalışmanın artıları ve eksileri.

Yatılı çocuk bakıcısı olarak çalışmanın artıları ve eksileri

Günümüzde yatılı çocuk bakıcısı arayan ilanların sayısı giderek artıyor. Yatılı bakıcı çeşitli nedenlerden dolayı aranır, örneğin, sürekli iş seyahatlere çıkan veya geç saate kadar çalışan anneler yatılı çocuk bakıcısı ararlar. Büyük evde oturanlar ve yabancı bir kişi ile evini paylaşamakla ilgili önyargı olmayan aileler de yatılı bakıcı tutabilir.

Yatılı çocuk bakıcısı iş ilanlarına başvuranların sayısı da artıyor. İşsizlikten dolayı bu tür çalışma şekli sadece emekliliğe yakın veya emekli kadınlar tarafından değil, küçük çocukları olan genç kadınlar tarafından da tercih edilmektedir. Geçinmeye zorlanan genç bakıcılar böyle bir adım atmaya karar veriyor ve kendi çocuklarını anneanneye veya babaanneye bırakıyor.

Yatılı çalışmanın artılarına ve eksilerine bakalım

İstanbula başka şehirlerden gelen iş arayanlar için yatılı çocuk bakıcısı olarak çalışmak ideal bir çözüm.

Vardiya kısa süreli (3-5 gün) veya uzun süreli olabilir. Çoğu zaman, uzak ilçelerde yaşayan bakıcılar tarafından kısa süreli vardiya seçilir. Eviniz, Istanbul dışındaysa, yatılı çocuk bakıcısı olarak çalışmak çok mantıklı. Yatılı çalışmanın avantajlarına bakalım:

• İstanbul'da ev kiralamaya gerek yok;

• Her gün işe gidip gelirken para ve zaman harcamanıza gerek yok;

• Yemeğiniz işveren tarafından karşılanır.

Peki, yatılı çocuk bakıcısı işinde sizi bekleyen zorluklar nelerdir. Hemen bir not yapalım, her işte zorluklar vardır. Daha az zorluk olması için işverenle tüm detayları ayrıntılı olarak konuşmak ve dikkatli olmak gerekecektir.

Önceki bakıcının işten çıkarılma nedenlerini dikkatlice sorgulamak faydalı olacaktır, belki kendiniz için bazı önemli şeyleri öğrenebilirsiniz.

Bakıcıya ayrı bir oda verilebilir veya çocukla aynı odada yaşıyabilir. Yemek yapma konusunda yardım etmeye istekli olduğunuzu göstermenizi öneririz. Yardımınız reddedilse bile, çalışkan bir insan izlenimi vereceksiniz.

Yatılı bakıcılığı işinde belki de en zor şey, günün 24 saati video kameraların gözetiminde bulunmasıdır.

Çocukla ve ailesiyle aranızdaki ilişki ne kadar sıcak olursa olsun, iş yerinde olduğunuzu unutmamalısınız. Çocuğun geç uyumasına izin verilse bile, bakıcının yataktan çok daha erken kalkması bekleniyor. Kahvaltı hazırlama, ev işleri, çocuğu okula hazırlama zamanınızı alır. Ancak bütün aile hala uyurken sabah erkenden tencere veya elektrikli süpürge sesi pek iyi karşılanmaz, bu nedenle günlük rutinin işveren için nasıl uygun olacağını anlamaya çalışın.

Ana kuralı şöyle özetleyebiliriz, bir ailede çalışıyorsunuz, yani ailenin sorunlarının önemli bir bölümünü üstleniyorsunuz, yeni sorunlar yaratmadan yardım etmek önemlidir.

Hepimiz bakıcının gece gündüz düzgün görünmesi gerektiğini anlıyoruz, bunu anlatmamıza gerek yok. Soğuk aylarda nöbete giderken, havanın değişebileceğini unutmadan, gerekli giysiyi yanınıza almanızı öneririz.

Bebek uyuduktan sonra evde ek yardımınıza ihtiyaç yoksa sizde yatabilirsiniz. İşverenle bu konuyu konuşmak ve, ideal olarak, tüm konuları sözleşmede belirtmek, faydalı olacaktır.

Son olarak yatılı çocuk bakıcısı dezavantajlarını sayalım:

• Sürekli olarak başkasının evinde bulunmak.

• Kendiniz için neredeyse hiç zaman olmaması.

İşverenin zevklerine, alışkanlıklarına ve ne yazık ki ruh haline bağlı kalmak.

• Çalışma günlerinde kendi ailenizden uzakta olmak.

Gördüğünüz gibi, birçok eksileri de var. Ama tercih tabiki sizin, bu nedenle, yatılı çalışmaya karar vermeden önce, tüm artıları ve eksileri ciddi şekilde düşünün ve tartın. Sadece mesleki başarınız ve sevdiklerinizin refahı değil, aynı zamanda çalışacağınız ailenin refahı kararınıza bağlıdır çünkü işveren ve özellikle çocuk size alışabilir.


Makaleyi beğendiniz mi?

16

Benzer makaleler:

  • Yeni başlayan bebek bakıcıları için ipuçları.

    Oku
  • Ev İşlerine Yardımcı İlanı: Doğru Kişiyi Bulmanın Püf Noktaları

    Ev İşlerine Yardımcı İlanı rehberi: Doğru yardımcıyı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve başarılı sonuçlar için ipuçları.

    Oku
  • Küçük Çocuklar İçin Kadın Eğitimci Seçiminin Önemi ve İpuçları

    Küçük çocuklar için kadın eğitimci seçerken nelere dikkat etmeli? Eğitimde başarı için ipuçları ve önerilerimizi keşfedin!

    Oku