Yabancı uyruklu çocuk bakıcısı.

Yabancı uyruklu çocuk bakıcısı

Bakicibuldum.com'a göre 2021'in sonunda Türkiye'de bakıcı işi arayanların dörtte birinden fazlası yabancı. Ülkemizde birçok milletten yabancı bakıcı personeller çalışmaktadır. Bu kitle ağırlıklı olarak kültürümüze ve coğrafyamıza yakın komşu ülke vatandaşlarından oluşmaktadır. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Bulgaristan gibi ülke vatandaşlarının yanı sıra Moldovya, Ukrayna, Uganda, Etiyopya, Filipin gibi ülkelerden de çalışmaya gelen yabancı bakıcı adayları vardır. Ev hizmetler sektöründe çalışmak isteyen yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gereken izinleri almaları şarttır. Bu izinleri almadan çalışan kişiler ve bu kişileri çalıştıran işverenler idari yaptırımlara tabi tutulabilir.

Komşu ülkelerden başvuranlar, yerel meslektaşlarına göre daha az seçici ve daha düşük ücretleri kabul ediyorlar. Genelde, yabancı bakıcılar istikrarlı bir gelire hayati derecede bağlıdırlar ve çoğu zaman işlerine gerçekten tutunurlar. Bazen bu özelliği onları tamamen vazgeçilmez kılar.

Fakat, birçok ebeveyn yabancı bakıcılara karşı önyargılıdır. Genellikle, anneler iş ilanlarında sadece Türk çocuk bakıcısı adayları aradıklarını belirtiyorlar. Bunun birkaç nedeni var:

• Yurt dışından gelen bakıcılar barınma ve oturma izni ile ilgili sorunlar yaşayabilir, bu da işverenin yabancılara karşı güvensizliğine neden olur;

• Yabancı uyruklu bakıcılar, zaman zaman ailelerinin yanına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu tür devamsızlık işveren için sorun yaratabilir. Bakıcının ailesinin yakın bir semtte veya en azından aynı şehirde yaşaması daha uygundur;

• İşverenin kafasını karıştırabilecek bir diğer önemli husus, bakıcının aksanı ve zihniyet farkıdır.

Bakicibuldum.com'dan tavsiye

Web sitemizdeki tüm özgeçmişler moderatörler tarafından dikkatlice kontrol edilir, başvuru sahipleri kayıt sırasında dahili "kara" listemize göre kontrol edilir. Aynı zamanda, işverene de doğrulama sürecine katılmasını şiddetle tavsiye ederiz. İlk iş gününde mutlaka bakıcının pasaportunun fotokopisini alın ve bir an önce onun yaşam koşullarını öğrenmeye çalışın. Zamanla bu çalışanın sizi tamamen memnun ettiğini düşünürseniz, yazılı bir sözleşme yapmanızı öneririz.

Yurt dışından gelen bir bakıcı ile resmi iş ilişkisi kurmaya karar verirseniz, bakıcının çalışma izni olması gerektiğini unutmayın. Çalışma izni olmadan yabancı işçi çalıştırmak yasa dışıdır.

Kimler yabancı uyruklu personel çalıştırabilir?

Ev işlerinde yabancı uyruklu personel çalıştırmak isteyenlerin uyması gereken birkaç kurallar vardır.

- Sadece evinde 15 yaşından küçük çocuğu bulunan kişiler çocuk bakıcı olarak yabancı personel çalıştırabilir.

- Sadece evinde ya da başka bir evde birinci derecede akrabası bulunması koşuluyla 65 yaşından büyük bir kişinin bakımını yapması koşuluyla yabancı personel çalıştırılabilir.

- Sadece 65 yaşından küçük olmasına karşın hastalığı doktor raporu ile sabit olan birinci dereceden akrabalar için yabancı bakıcı çalışma izni alınabilir.

Evde yabancı personel çalıştırmak için gerekli belgeler

Yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de ev hizmetlerinde çalışması için aşağıda belirtilen belgeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na teslim etmesi zorunludur.

Yurt içinden başvuru için gereken belgeler

-Yabancı uyruklu kişi tarafından Türk Emniyet birimlerinden alınmış en az 6 ay süreli ikamet tezkeresi fotokopisi

-Yabancı uyruklu kişinin pasaportunun yeminli tercüman tarafından yapılmış noter onaylı örneği

-Yabancı uyruklu kişiye ait son 6 ayda çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf

-Yurt içi başvurularda yabancı uyruklu kişiye verilmiş T.C. kimlik numarası

-Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu personel çalıştıracak işveren tarafından yazılmış dilekçe

-Yabancı uyruklu kişinin öğrenim belgesinin noter onaylı Türkçe tercümesi

-İşveren kimliğinin fotokopisi

-İşverenin vukuatlı nüfus kayıt örneği ve yabancı uyruklu personelin çalışacağı yeri gösteren yerleşim yeri belgesi

-Yabancı uyruklu kişinin çalışacağı yerdeki hane halkının kimlik fotokopileri

Ayrıca aşağıdaki bilgiler de hazırlanmalıdır:

-İşverenin e-mail adresi

-Yabancının en son mezun olduğu okul ve bölümün adı

-Yabancının telefon numarası

-Yabancının medeni hali

-Yabancının yurt dışı ikamet adresi

-Yabancının yurt içi ikamet adresi

-Yabancının iş yerinde yapacağı görevle ilgili bilgi

-Türk vatandaşı yerine yabancı istihdam etme talebinin gerekçesi

Çalışma izni harç ve ücretleri Türkiye’de Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası’na ödenmektedir. Bakanlık tarafından kişilere mesaj ile bilgilendirme yapıldıktan sonra gerekli harcın yatırılması gerekmektedir. Bunlardan biri çalışma izni harcı diğeri ise değerli kayıt bedelidir.

İşveren, yabancı uyruklu personelin sigortasını yapmak için SGK’ya başvurmalı ve aşağıda belirtilen evrakları teslim etmelidir.

-İşyeri bildirgesi

-İşverenin imza beyannamesi

-İşverenin nüfus cüzdanı

-İşverenin ikametgâhı

-Yabancı personelin çalışma izni

Çocuk bakıcısı ararken uyruğu ana kriter olmamalıdır. Uzun bir arayıştan sonra bir yabancıyı tercih etmeniz mümkündür. Başka bir ülkenin vatandaşı olmasına rağmen, yabancı bakıcı çocuğunuz için mükemmel bir abla olabilir ve ailenizin hayatında çok önemli bir kişiye dönüşebilir.


Makaleyi beğendiniz mi?

15

Benzer makaleler:

  • Hassas konular. Ev personeli işe alırken nelere dikkat edilmelidir?

    Oku
  • Bebek Hemşiresi: Görevleri ve Sık Sorulan Sorular

    Oku
  • Yeni başlayan bebek bakıcıları için ipuçları.

    Oku