Maaş mı, saatlik ücret mi? Bakıcı tutarken hangisi daha karlı?

Maaş mı, saatlik ücret mi? Bakıcı tutarken hangisi daha karlı?

Çocuk için bakıcı seçerken, birçok konuyu göz önünde bulunduruyoruz ve maaş konusu hemen hemen her zaman önce geliyor. Hangisi daha iyi, saatlik ücret mi? yoksa sabit aylık maaş mı?

Çalışma şekli ve ücret

Elbette, bazı durumlarda ücret konusu açıktır. Birkaç saatliğine veya haftanın sadece birkaç günü için bakıcıya ihtiyacınız varsa, saatlik ücretler en iyi seçenektir. Uzun süreli her gün sabahtan akşama kadar bakıcı yardımına ihtiyacınız varsa, aylık maaş ödemek sizin için daha karlı.

Bir çalışana ne kadar düzenli çalışma programı sunabilirseniz ve o program ne kadar çok saat içeriyorsa, saatlik ücret o kadar ucuz olacaktır. Ortalama olarak, aylık maaş alan bakıcının saatlik çalışma ücreti, örneğin çocuğa anaokulundan eve kadar eşlik eden ve evde annesi gelene kadar birkaç saat onunla ilgilenen bir bakıcıdan % 20-25 daha düşüktür.

Bakicibuldum.com'da her iş programına uygun bir bakıcı bulabilirsiniz. Web sitemizdeki bakıcıların yaklaşık %31'i saatlik ücretli yarı zamanlı çalışmayı tercih ediyor, %39'u tam zamanlı iş arıyor ve sabit aylık maaş istiyor, geri kalan %28'i her iki çalışma şeklini de tercih ediyor.

Tam zamanlı çalışma şekli

Sabit aylık maaşlı tam zamanlı bakıcı tutmak, belirli sorumlulukları üstlenmek anlamına gelir, böyle bir bakıcı sadece zaman zaman size yardımcı olan bir kadın değil, belirli güvenceleri bekleyen bir çalışandır:

• İstikrarlı, düzenli çalışma programı;

• Ücretli yıllık izin ve hastalık izni (en azından kısmen ücretli);

• İşverenden kaynaklanan çalışmama süresi için ödeme yapılması (örneğin, aile tatile gidiyorsa ve bir süre çocuk bakımına ihtiyaç duyulmuyorsa).

Böyle bir bakıcı için çocuklarınız ve eviniz asıl iş yeridir.


Part-time ek iş

Görüşmenin ilk aşamasında, bakıcının ek yarı zamanlı işlerine gitme olasılığını konuşmak en doğrusudur. Bakıcı başka bir yerde ek olarak para kazanıyorsa, bunu ona yasaklama hakkınız yoktur. Fakat bu durumun açıklanması gerekiyor. Ek işler bir şekilde ana görevlerin yerine getirilmesini etkileyecekse, bu kabul edilemez (bunu sözleşmede belirtmeyi unutmayın).

İstanbul’da çalışan çocuk bakıcısı Gamze Hanım anlatıyor: "İşe yeni başladım. Ailenin şöyle bir şartı vardı: boş zamanımda başka ailelerde bakıcılık yapmamak. İlk başta şaşırdım ama kabul ettim. İşverenin iki küçük çocuğu var, bakıcı başka çocuklarla ilgilenmesin istiyor, muhtemelen bunu istemeye hakkı var. Zaman zaman yarı zamanlı çalışıyorum, iki veya üç haftada bir temizlik işlerine gidiyorum. Daha fazla ek iş yapmayı düşünmüyorum."

Bakicibuldum.com'dan tavsiye

Bakıcının ana işveren için çalışarak fazladan para kazanma fırsatı bulması harika. Bakıcıya ekstra para kazanmasını teklif edin, örneğin, hafta sonu için dışarı çıkmanız gerekiyorsa ve çocuğun yanında kalacak kimse yoksa veya misafirleri bekliyorsanız, temizlik, alışveriş ve yemek konusunda bakıcınız ek ücret karşılığında size yardım edebilir.

Saatlik çocuk bakıcısı

Bir ailede haftada birkaç saat çalışan çocuk bakıcısı muhtemelen başka bir yerde de çalışıyor. Böyle bir bakıcı için bebeğinize yaptığı bakıcılık genellikle ek para kazanma yollarından biridir.

Bakıcı zaman zaman başka çocuklara bakıcılık yapabilir veya başka işleri yaparak fazladan para kazanabilir. Bu durumda, bakıcı, çalıştığı saat bazında net bir ücret alır. Bir bakıcının saatlik ücreti, maaşını aylık olarak alan bakıcının saatlik ücretinden daha pahalıdır. Fakat saatlik bakıcıya yıllık izin, hastalık izni ve işverenden kaynaklı çalışmama süreleri için ödeme yapılmaz.

Örneğin, genel olarak 4-6 saat için bir bakıcıya ihtiyaç duyulursa, o zaman saatlik bir ödeme üzerinde anlaşmak, yani çalışılan tüm saatler için ödeme yapmak daha karlı olur. Ekonomik kriz zamanlarında bakıcıların hiç yoktan iyi olduğuna inanarak bu tür işleri tercih ettiğini görüyoruz.

Ev Personeli ajansı müdürü Filiz Hanım anlatıyor: “Bu tür başvuruları değerlendiriyoruz. Ancak bakıcılar bu kadar az saat çalışmaya isteksizler. Bazı durumlarda iyi bir bakıcı bulmak için ilanda sabit aylık maaş teklif ediyoruz, çalışma saatlerinin artmasına yardımcı olmak için yolda geçirilen süreyi çalışma süresi olarak dahil ediyoruz."

Ajansın sizin için birkaç saatliğine bir bakıcı bulması karlı olmadığını unutmayın, bu nedenle çoğu durumda aylık maaşlı tam zamanlı bir bakıcı tutmaya ikna edileceksiniz. Size çocuğun her an hastalanabileceği ve sabahtan akşama kadar yanında birinin  kalması gerektiğini söyleyecekler. Ayrıca bakıcıyı çamaşır, ütü ve yemek yapma gibi ev işleriyle meşgul etmeniz tavsiye edilecektir.

Bunların hepsi gerçekten düşünülmesi gereken çok makul şeyler, ancak ajansın size söylediğine göre değil, ihtiyaçlarınıza ve imkanlarınıza göre hareket edin. Örneğin, herkesin ev işlerinde yardıma ihtiyacı yoktur, bazı hanımlar yemek yapmayı veya eşlerinin gömleklerini kendileri ütülemeyi tercih ederler. Aslında, tüm bakıcılar tam zamanlı bir iş aramıyor, yarı zamanlı çalışma ve saatlik ödemeyi tercih eden emekliler ve öğrenciler var.

Ödeme şekli ne olursa olsun, bakıcı ve aile üyeleri ile çocuk hastayken çocuğa kimin bakabileceğini konuşmayı öneririz.

Bakıcı aylık maaş alıyorsa, bu konuda ona güvenebilirsiniz. Saatlik bakıcınız varsa durum zorlaşıyor. Saatlik bakıcının çocuk hastalandığında gelmeyi kabul edip etmediği belirsizdir. Bakıcı çalışma programı nedeniyle gelmeyi reddedebilir. İlk baştan bakıcının çocuğu öğleden sonra anaokulundan alıp akşama kadar çalışmasına karar verdiyseniz, böyle bir bakıcının sabahları başka işlerle meşgul olma ihtimali yüksektir. Çocuk bütün gün evde kaldığında, saatlik bakıcı kendi iş programını değiştiremeyebilir ve sabah gelemeyebilir.

Bu nedenle, saatlik bakıcı tutmaya karar verirseniz, çok meşgul olmayan başka bir bakıcı veya tanıdıklarınızdan bir yardımcı elinizin altında olması iyi olur. Aksi takdirde, işinizi atlamak ve çocuğa kendiniz bakmak zorunda kalacaksınız, bu da tüm kârları geçersiz kılabilir.


Makaleyi beğendiniz mi?

9

Benzer makaleler:

  • Çocuk Bakıcısı Sözleşmesi.

    Oku
  • Gece bebek bakıcısı. Işin özellikleri.

    Oku
  • İngilizce Konuşan Mürebbiye ile Çocuğunuzun İki Dilli Büyümesinin Avantajları

    Çocuğunuz için İngilizce Konuşan Mürebbiye'nin avantajlarını öğrenin; dil gelişimi ve bilişsel beceriler üzerindeki etkisini keşfedin.

    Oku