Evin içinde bakıcı ve çocuk güvenliği.
Evin içinde bakıcı ve çocuk güvenliği
Evin içerisinde ebeveynlerin dikkat etmediği birçok detay, hem küçük çocuklar hem de daha büyük çocuklar için önemli bir tehlike olabilir. Meraklı ve kıpır kıpır bir çocukla baş başa kaldığınızda, çevredeki alanın kesinlikle güvenli olduğundan emin olmalısınız. Bunun sorumluluğunun bakıcıya ait olduğunu unutmayın.
Çocuğun odaya girmesine izin vermeden önce, keskin, delici, kesici, sıcak ve yanıcı, kırılan, boyayan, kimyasal olarak aktif, dökülebilen, potansiyel olarak tehlikeli tüm nesneleri kaldırmak gerekir, örneğin, küçük boncuklar, takılar, düğmeler, ağır üst üste duran ve sürekli düşen kutular gibi eşyaları. Tüm bunları sıkıca kapatılmış dolaplarda ve en tehlikeli olanları kilit altında saklamak daha iyidir. Açık raflara yerleştirmek istiyorsanız, en yüksek olanları tercih edin, böylece çocuk onlara ulaşamaz ve aynı zamanda ne olduğunu da görmek için merak etmez.
Tehlikeli durumları öneceden tahmin edebilmek için odayı her gün güvenlik açısından incelemeniz gerekir ve ebeveynlerin bu konuda size sürekli olarak yardım etmeleri arzu edilir.
Bakicibuldum.com'dan tavsiye
Odadaki en tehlikeli yerlerin erişimini belirlemek için çömelin ve bu pozisyondan tehlikeli görünen yerlere uzanmaya çalışın.
Küçük çocuk için tutulan bakıcının dikkat etmesi gerekenler:
• Prizler. Kullanılmayan prizler kapatılmalıdır. Elektriğe bağlı olan ev aletlerinin sayısının indirilmesi arzu edilir. Bu konuyu işverenlerinizle ve ev yardımcısı ile konuştuğunuzdan emin olun çünkü bazı insanlar mutfak aletlerinin çoğunu elektriğe bağlı tutmayı tercih eder. Bebek mutfak robotuna veya elektrikli kıyma makinesine ulaşırsa ciddi şekilde yaralanabilir.
• Kablolar. İdeal olarak, elektrik kabloları duvara gizlenmeli veya süpürgeliklere sıkıca bağlanmalıdır. Ev aletlerinin kabloları, yanlışlıkla takılmayacak şekilde kaldırılmalıdır.
• Pencereler ve kapılar. Çocuk evin üst katında bulunuyorsa merdivenlerin önüne özel bir çit konulmalıdır. Benzer bariyerlere "güvenlik kapıları" da denir. Çocuğun ilgi duyduğu diğer tehlikeli çıkışlarına, örneğin balkona ve panoramik pencerelere yaklaşımlarını engellemekte fayda var.
• Köşeler. Tüm keskin köşelerde yumuşatma malzemelerinin kullanılması tavsiye edilir. Çocukların yolunda tehlikeli köşeler veya keskin nesneler olup olmadığını kontrol etmek için dört ayak üzerinde evin içinde gezinmek bile faydalı olacaktır.
• Sıvılar. Potansiyel olarak tehlikeli sıvıların arasında, yetişkinlerin oldukça sık kullandıkları da var. Bulaşık deterjanı bile tehlikeli, sonuçta çocuk onun tadına bakmak isteyebilir.
• Çiçek saksıları. Yüksek sehpalar ve bardak altlıkları üzerindeki çiçekler, küçük çocukların olduğu bir ev için en iyi fikir değildir. Saksının bir gün çocuk yardımı ile düşme olasılığı çok yüksektir. Popüler iç mekan bitkileri arasında zehirli olanların da olduğunu unutmayalım. Bir yetişkinin bitkilerin meyveleri yemesi pek olası değildir ama çocuğun böyle bir arzusu olabilir. Bazen kırık bir yaprak bile ciddi sonuçlara yol açabilir, örneğin, sütleğen ailesinden bitkilerin süt benzeri suyu zehirlidir ve göze kaçarsa hem zehirlenmeye hem de mukoza zarının yanmasına neden olabilir.
• Engelleyiciler ve amortisörler. Çocuğun dolapların içeriğini keşfetme arzusunu durdurmak için kulplara takılan özel kilitler yardımcı olacaktır. Ve çocuğun yanlışlıkla parmağını sıkıştırmaması için, kapıya çarpmalarını önlemek için amortisörler takılması tavsiye edilir. Ayrıca iç kapılara çıt çıtlı kilit takmanızda fayda var.
Belki de bu ipuçları sizin için gereksiz görünebilir. Bakıcının, çocuğu her saniye kontrol etmekle yükümlü olduğuna dair yaygın bir inanç var. Bunu gerçekleştimek zor, anneler bile bazen tehlikeyi hafife alırlar. Bu nedenle evin tasarımı ve güzelliği çocuğun rahatına ve güvenliğine katkıda bulunmalı, zarar vermemelidir.