Çocuk bakıcısının mülakat sırasında iyi bir izlenim bırakmasının yolları.

Çocuk bakıcısının mülakat sırasında iyi bir izlenim bırakmasının yolları

Çocuk bakıcısı olarak çalışmaya karar verdiniz ve ileride işverenlerle heyecan verici  bir veya daha fazla görüşmeniz var. İşverenle görüşme sırasında iyi bir izlenim bırakmak için nasıl hazırlanmalı ve nasıl davranılmalıdır? Kendinizi en iyi şekilde göstermek için hangi sorulara dikkat edilmelidir?


Mülakata hazırlık

• Sizin hakkınızdaki görüşlerin yüz yüze görüşmeden önce oluşmaya başladığını unutmayın. Telefonda konuşurken kibar ve efendi olun. İşveren aradığı zaman konuşmaya müsait değilseniz, uygun bir zaman belirterek onu geri aramanızın uygun olup olmayacağını sorun veya birkaç dakika içinde geri aramasını isteyin.

• İşverene kendisine nasıl hitap edeceğini sorun.

• Görüşme yerini konuşurken, adresi ayrıntılı olarak yazın. Görüşme günü işvereni gereksiz aramalarla rahatsız etmemek için mümkünse, görüşme yerine giden rotayı harita üzerinde ayrıntılı olarak inceleyin.

Gerekli belgeleri ayrı dosyalara yerleştirip önceden hazırlayın. Konuşma sırasında gerekli evrakları aramak için çantanızı karıştırmayacak olmanız, doğruluğunuzu ve öngörünüzü olumlu yönde etkileyecektir.

Yüz yüze görüşmeye gitmeden önce, anlatacağınız özgeçmişinizi bir daha düşünün. Konuşmanızın planını yapın, gerekirse aynanın önünde prova yapabilirsiniz. Görüşmeye tam olarak belirlenen zamanında gelmeniz önemlidir. Çok erken veya biraz geç gelirseniz, dakik olmadığınız düşünülecektir. Trafik sıkışıklığı ve durakta bekleme zamanını göz önünde bulundurarak yola ayıracağınız zamanı hesaplayın. Nefes nefese koşarak gelmektense 20 dakika görüşme yerinin yakınlarında oturup beklemek daha iyidir.


Mülakat Kuralları

• Önemli olan işvereni mümkün olduğunca dikkatli dinlemek çünkü işveren işe olan ilginizi görmeli, özlü ve konuya yönelik konuşmanızı öneririz. İşverenin sözünü kesmeyin ve sürekli konuşmayın, bir bakıcının değerli özelliklerinden biri de görünmez olma yeteneğidir. Çocuğun annesi ailenizi veya hobinizi soruyorsa, bu sadece sohbet etmek için değil, hobilerinizin bakıcı olarak üzerinizdeki olumlu veya olumsuz etkisini anlamaya çalışıyor.

• Yapacaklarınız görevlerinizle ilgili sorular sorun. Boş sorular ya da “Kocanız ne iş yapıyor, arabanızın markası ne?” gibi sorular, rahatsız edici müdahalecilik veya daha da kötüsü, gizli bilgi toplama girişimi olarak görülebilir. Aksine, çocuğun karakteri, alışkanlıkları ve özellikleri hakkında daha fazla soru sormaktan çekinmeyin. Çocuğun sizin için uygun olup olmadığına ve onunla çok zaman geçirmeye hazır olup olmadığınıza kendiniz karar vermelisiniz. Çocuk hakkında sormanız, samimi ilgi ve ona karşı sevecen olmanızı gösterir.

• Daha önce çalıştığınız aileleriniz hakkında kötü konuşmayın,  orada haksızlığa uğramış olsanız bile. Daha önce baktığınız çocuklardan asla şikayet etmeyin. Yetiştirmesi zor olan bir çocuktan şikayet etmek, sizin mesleki yetersizliğinizi itiraf etmeniz anlamına gelir.

• Belirli becerilere sahip olmadığınız veya modern gelişim tekniklerini bilmediğiniz için kendiniz hakkında küçük düşürücü birşey söylemeyin. Kendinizi onurlu bir şekilde gösterin, bilgi boşluklarınızı iletin, bilmeniz gereken her şeyi hızla öğreneceğinizi güven vererek söyleyin.

• Bazı zor sorulara hazırlıklı olun, mesela, "Bebek şeker isterse ne yaparsınız?", "Çocukluk çağı krizleri hakkında bilginiz var mı?", "Fiziksel ceza hakkında ne düşünüyorsunuz?"


Yatılı Bakıcı olarak çalışma deneyiminiz varsa önceki işverenlerin telefon numaralarını sunabilirsiniz, görüşme sırasında yeni işveren, anlattıklarınızın ve referanslarınızın doğruluğunu kontrol etmeye başlayabilir. Örneğin, işveren masum bir soru sorabilir: “Geçen sene çalıştığınız ailede çocuğun en çok sevdiği çizgi filmler nelerdi?” Yeni işveren, anlattıklarınızın yalan olup olmadığını kontrol etmek için çocuğun annesine ulaşabilir. Aynı zamanda, böyle bir soru, çocukların televizyon izleme konusuna karşı tutumunuzu öğrenmek için sorulabilir, bu nedenle bu konudaki düşüncelerinizi ifade etmekte fayda var.


İşverenin ailesinde benimsenen günlük rutin alışkanlıkları ve çocuk yetiştirme önceliklerini sormanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde, işverenin ailesinin hayatına uyum sağlamak istediğinizi göstereceksiniz.



Mülakatın sonu


Konuşmanın bittiğini anlamanız için size verilecek anı kaçırmayın, “Her şeyi konuştuk mu?” gibi soru olabilir. Gereksiz yere uzun bir konuşma, ileride işvereni boş konuşmalarla rahatsız edeceğinizin bir işareti olarak algılanabilir.

Tüm insanlar farklıdır, her birinin kendi görüşleri, özellikleri ve karakterleri vardır. Örneğin, bir işverene suratsız ve soğuk görünen bir bakıcı, bir başkası tarafından sorumlu ve disiplinli bir kişi olarak algılanabilir. Bu nedenle, herhangi bir aileye tercih edilmemiş olsanız bile, iş aramaktan vazgeçmeyin ve iyimserliğinizi kaybetmeyin. Bakicibuldum.com'u düzenli olarak ziyaret edin, bakıcı ilanlarına başvurun size de mutlaka iyi bir iş çıkacaktır!

Makaleyi beğendiniz mi?

17

Benzer makaleler:

  • Bebek Hemşiresi: Görevleri ve Sık Sorulan Sorular

    Oku
  • Başarılı Bakıcı Mülakatının Beş Sırrı.

    Oku
  • Çocuklar İçin En İyi 15 Spor Nelerdir?

    Oku