Çocuk bakıcısı olmak istiyorum!

Çocuk bakıcısı olmak istiyorum!

Benim tanıdık bakıcıların arasında müzisyenler, çeşitli kadrolarda görevli emekli memurlar, geçenlerde emekli polis olan bir bakıcı hakkında okudum ve elbette bakıcılık yapan öğretmenler ve sağlık çalışanları da var.

İnsanları mesleği bırakıp bakıcı veya mürebbiye olarak çalışmaya yönlendiren nedir? Birçok nedeni vardır, çoğunlukla özel durumlar, bu nedenle hepsini bir makale çerçevesinde ayrıntılı olarak analiz etmemiz mümkün değil. En yaygın nedenlere bir göz atalım:

• işten çıkarma, mesleğine göre iş bulamama;

• önceki işte düşük maaş;

• "aktif emekli" sendromu. Emekli maaşı var, ancak sosyal anlamında aktif olmak istiyorlar, ayrıca kendi çocukları büyüdü, torunları henüz yok.

Böylece çocuk bakıcısı olarak çalışmaya karar verdiniz. Harika bir karar! Başlamak için, kendinize sormanız gereken birkaç sorular var:

• Çocuklarla vakit geçirmekten hoşlanıyor musunuz?

• Sokakta veya bir resimde çocuk gördüğünüzde gülümser misiniz?

• Çocuk için en önemli kişilerin ebeveynleri olduğu ve bakıcının işe alınan personel olduğu için onların talimatlarına uyması gerektiğine katılıyor musunuz?

• Siz tartışmayan, tartışma durumlarını atlatabilen biri misiniz?

• Başka bir aile ile uzun zaman geçirmeye hazır mısınız?

Kendi çocuklarının veya torunlarının varlığına gelince, hayat şunu gösteriyor ki, bu bir bakıcı için zorunlu değildir. Üniversite öğrencisi ve hatta lise çağındaki harika bakıcıları tanıyordum.

Tüm sorulara evet cevabı verdiyseniz, bu çok iyi bir işaret, karakterinizde çocuk bakıcısı olarak çalışmanıza engel olacak hiçbir şey yok.

Nereden başlamalı?

Üç ana seçeneğiniz vardır. Tanıdıklarınıza ve akrabalarınıza bebek bakıcısı arayan ailelerin olup olmadığını sorabilirsiniz. Tanıdık aracılığı ile böyle bir aile bulamadıysanız, bu durumda iki yol izleyebilirsiniz:

Birincisi, ev personeli işe yerleştiren bir işe alım ajansı ile iletişime geçmektir. Bunu yaparken, birkaç şeyi aklınızda tutmanız gerekir:

• İşe alım ajansları genellikle çalışma deneyimi ve referans olmayan kişilere iş aramak istemezler,

• En az üç yıldır faaliyet gösteren tanınmış işe alım ajanslarına başvurun,

• Ajanslar, istihdamınız için ilk maaşınızın %50'sine kadar bir komisyon alır.

İkincisi ve en sık tercih edilen yol, çocuk bakıcısı iş ilanları içeren web sitelerini kullanarak (örneğin “Bakicibuldum.com”) iş imkanlarını kendi kendinize aramaktır. Web siteye üye olun, profilinizi oluşturun ve fotoğrafınızı yükleyin, böylece profiliniz her gün birçok işveren tarafından görüntülenir.

Yatılı mı, Gündüzlü mü?

Yeni başlayanlar için kesinlikle gündüzlü çalışmanız tavsiye edilir. Günde birkaç saatlik iş bularak çocuk bakıcılığı konusunda çalışmayı denemek ideal olacaktır, elbette yaşam koşulları sizi farklı bir çalışma şeklini tercih etmeye zorlamadıkça.

Çocuk mu? Yoksa bebek mi?

Hangi yaş grubu ile çalışmanın daha rahat olacağına bakıcı kendisi karar vermeli. Hepimizin farklı karakterleri, hayat tecrübelerimiz, çocuklarla ilgili özel bilgi ve becerilerimiz (veya eksikliği) var. Hayatınız boyunca bebek hemşiresi olarak çalıştıysanız, muhtemelen bir bebek için mükemmel bir bakıcı olacaksınız (bu arada, bebek anneleri tıbbi bilgilere sahip bakıcı tutmayı tercih ederler). Daha önce küçük çocuklara hiç bakmadıysanız, daha büyük çocuklarla iletişim kurmayı seviyorsanız ve yaratıcı bir yapıya sahipseniz, okul çağında çocuğu olan bir ailede iş bulmalısınız.

Mülakata çağırıldınız...

Bu harika bir haber! Web sitemizde mülakata iyice hazırlanmanıza yardımcı olacak, nasıl giyineceğinizi, zor soruları nasıl cevaplayacağınızı, tek kelimeyle, işveren üzerinde nasıl iyi bir izlenim bırakacağınızı anlatan makaleler bulunmaktadır. Belgelerinizi yanınıza almayı unutmayın, mülakatta ihtiyacınız olan belgelerinizi koyacağınız bir dosya önceden satın alırsanız çok iyi olur.

Çocuk bakıcısı deneyiminiz yoksa, iş bulma şansınız var mı?

Evet, iş bulma şansınız var. Bu durumda en doğrusu, daha önce iletişim kurduğunuz çocuklarla ilgili dürüstçe ve ayrıntılı olarak hiçbir şey saklamadan bahsetmektir.  Bunlar kendi çocuklarınız veya torunlarınız, tanıdıklarınızın çocukları veya örneğin öğrencileriniz veya küçük erkek ve kız kardeşleriniz olabilir. Aynı zamanda bakmak istediğiniz çocuklar için neler yapmayı planladığınızı anlatın.

İnanın işveren için her şeyden önce terbiyeniz, yeterliliğiniz, çocuklara iyi davranmaya hazır olmanız önemlidir.

Neler asla yapılmamalıdır?

Umutsuzluğa kapılmayın ve pes etmeyin. Bir ailede işe alınmazsanız, başka bir aileye kabul edilebilirsiniz. Bilin ki, bir yerlerde sizin seveceğiniz ve sizi de sevecek çocuklar bekliyor.

Makaleyi beğendiniz mi?

5

Benzer makaleler:

  • Yeni başlayan bebek bakıcıları için ipuçları.

    Oku
  • Evde video gözetimi.

    Oku
  • Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Doğal Çözümler: Pratik Öneriler

    Oku