Bebek bakıcısı nelere hazır olmalı?

Bebek bakıcısı nelere hazır olmalı?


Bebek bakıcılığı yapacaksanız bu işin bazı özelliklerini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Çoğu anneler, bebeklerle çalışma deneyimi olan veya tıbbi eğitim almış olan bir kadın ararlar.

Ancak, ikisine de sahip değilseniz, şansınız olmadığı anlamına gelmez. Sizin kişisel niteliklere ek olarak, örneğin, büyüttüğünüz kendi çocuklarınız, yeğenleriniz veya torunlarınız varsa işveren tarafından tercih edilebilirsiniz.


Annelerin hepsi farklıdır

Bakacağınız çocuk işvereninizin ilk çocuğu olmayabilir. İşvereniniz çocuk yetiştirme konusunda bilgili ve deneyimli bir anne olması halinde sizden net olarak ne istediğini bilir. Örneğin, bebeği ılık suyla yıkamak, dışarı çıkarken bebeği sıkı ve kalın giydirmemek, rejim olmadan talep üzerine beslemek gibi kendi kuralları varsa, kurallarına uymak ve işverenle tartışmamak daha iyidir.

Belki kendi annesiyle, veya kayınvalidesiyle veya çocuk doktoruyla anlaşmazlık yaşamış olabilir, bu yüzden  tartışmaktan ve başkalarının tavsiyelerini dinlemekten bıkmış. Belki de çocuğunu geleneksel kurallara göre değil de belirli bir yöntemle yetiştirmek istiyor ve bu nedenle yardımcı tutmaya karar vermiş. İşvereninizin bebeğe nasıl bakacağını tam olarak kendisi biliyorsa ve böyle bir anne ile çalışmak istiyorsanız, talimatları mümkün derecede açık bir şekilde takip etmeyi öğrenin ve sadece soru sorulduğu zaman görüşünüzü ifade edin.

Başka bir işveren, tam tersine, bebeğe nasıl bakılacağına gerçekten bilmeyen tamamen deneyimsiz bir anne olabilir. Bu durumda, geçmişinizdeki tüm deneyimlerinizi kullanmanız gerekecektir. Her konuda fikrinizin sorulacağına, bilginize ve tecrübenize dayanarak kendi kararlarınızı vermenize (ve elbette bu kararlardan sorumlu olmaya) hazırlıklı olun.

''Genç bir anne için bebekle ilgili olan her şey yeni bir deneyim. Bu nedenle, bakıcının deneyimli olması ve her şeye sakince tepki vermesi önemlidir, - diyor Fatma Hanım, bebek bakıcısı (kendisi üç torun yetiştirdi, İstanbul ailelerinde yaklaşık beş yıldır bebek bakıcısı olarak çalışıyor, şuan üç aylık bebeğe bakıyor), “Bebeğin annesi çok çabuk paniklemeye başlıyor ama benim paniklenmemem gerekiyor, sakin olmaya çalışıyorum, genç anneyi sakinleştiriyorum, bizim gergin olmamızın çocuğa zarar verdiğini söylüyorum.”


Bebeğin anneannesi veya babannesi aynı evde yaşadığı (veya sık sık ziyarete geliyorsa) bir ailede çalışmak zorundaysanız, büyük olasılıkla “iki ateş arasında” kalma durumunuz olabilir. Tam olarak kimin talimatlarını izleyeceğinizi açıkça belirterek bunu hemen önlemek en iyisidir. Aksi takdirde, tüm aile üyelerini memnun etmeye çalışırken kimseyi memnun edememe ihtimaliniz yüksektir. Sonuç olarak, anne ve büyükanne tartışmalardan sonra uzlaşacak ve siz suçlu kalacaksınız.


Dikkat bebek var!


Bir bebekle çalışmak isteyenler, örneğin üç veya dört yaşındaki bir çocuktan daha kolay olduğunu düşünerek “konuyu” derinlemesine incelemelerini öneririz. Evet, bebek henüz bir gezmede sizden kaçamayacak ve çamura bulaşmayacak, mağazada ona  bir oyuncak ya da tatlı almak için yalvarmayacak, henüz müzik ve yabancı dil derslerine ihtiyacı yok, bu yaşta uygun bakım onun için ciddi bir pedagojik yaklaşımdan daha önemlidir.


Ancak bebeğin şunları yapacağını unutmayın:

• görünürde bir sebep olmaksızın heryerde sık sık ağlar;

• gündüz ile geceyi karıştırır;

• her iki ila üç saatte yemek ister;

• günde yaklaşık sekiz kez bebek bezi değiştirmek gerekir, belkide daha fazla;

• diş çıkarır;

• bebekler daha büyük çocuklardan daha sık doktorlara gösterilmelidir;

• bebekleri tedavi etmek daha zordur, çoğu ilaç bebeklere verilmesi yasak ve örneğin sümkürmeyi bilmezler;

• onu yatırdığınız yerden sürünerek veya yuvarlanarak uzaklaşabilir;

• neresinin ağrıdığını ve şu anda tam olarak ne istediğini açıklayamaz


Bu durumlar anneleri bebekleri için endişelendiriyor. Sonuçta, çok iyi bir bakıcı olsa da bebeği evde ya da gezmede onunla bırakmak genç bir anne için zor bir karar olabilir. İşinizi yaparken değişik şekilde izlenecekeksiniz: telefon aramaları, kameralar, ses kayıt cihazları, işten erken dönüşler, akrabaların beklenmeyen ziyaretleri. Bunu anlayışla karşılayın.


''Süperbakıcı Seminerleri'' ajansının başkanı ve üç çocuk annesi Selvi Albayrak görüşünü paylaşıyor, “Kameralar yardımıyla bakıcıyı takip etmek benim için zor ve rahatsızlık verici, başkalarının mektuplarını okumak gibi. Başka şeylerden yanayım: görüşme aşamasında dikkatli olmak, referanslar, bir haftalık deneme süresi. Bakıcı anne için günlük tutarsa, bebeğin gününün nasıl geçtiğini ayrıntılı olarak yazarsa harika olur.


Bakicibuldum'dan tavsiye


Belirli kontrol yöntemlerine ne kadar sakince tepki verirseniz, bir kişi ve bir profesyonel olarak o kadar fazla güven uyandırırsınız. İnanın bebeğin anne ve babası özel işlerinizle ilgilenmezler, sadece bebek için endişelenirler ve evde kameralar varken daha rahat ederler. Kameraların  sizin için de faydalı olabileceğini unutmayın. Video kaydı, işverenlerin haksız taleplerine karşı mükemmel bir sigortadır. Tembel olmadığınızın ve kınanması gereken hiçbir şey yapmadığınızın daha iyi bir kanıtı yoktur.

Makaleyi beğendiniz mi?

21

Benzer makaleler:

  • Ev İşlerine Yardımcı İlanı: Doğru Kişiyi Bulmanın Püf Noktaları

    Ev İşlerine Yardımcı İlanı rehberi: Doğru yardımcıyı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve başarılı sonuçlar için ipuçları.

    Oku
  • Bakıcının işine son verilmesi nasıl olmalı?

    Oku
  • İngilizce Konuşan Mürebbiye ile Çocuğunuzun İki Dilli Büyümesinin Avantajları

    Çocuğunuz için İngilizce Konuşan Mürebbiye'nin avantajlarını öğrenin; dil gelişimi ve bilişsel beceriler üzerindeki etkisini keşfedin.

    Oku