Bakıcı ile yazılı sözleşme.

Bakıcı ile yazılı sözleşme

Bakıcı tutmak isteyen anneler için sözleşme örnekleri

Yıllarca bakıcıların ve annelerin birbirlerine olan sevgisini ve nefretini gözlemleyerek, sorunların ana nedeninin, başlangıçta net anlaşmaların olmaması olduğunu anladık. Aileler ve ajanslarla anketler yaparak, tartışmalı konuları anlamak için çok zaman harcadık ve sonunda standart bir sözleşme hazırladık. Boş bir şablonu indirebilir ve istediğiniz gibi doldurabilir veya hazır sözleşmeyi kullanabilirsiniz.

Bakıcı ile yapılan sözleşmenin basit, anlaşılır, doldurulması kolay olması ve elbette çalışanın ve işverenin hak ve yükümlülükleri hakkında en önemli bilgileri içermesi gerektiğini düşünüyoruz.

Sözleşme ile ilgili bazı açıklamalar:

Tatil, hastalık izni ve çalışmama süresi (sözleşmede açık yeşil arka planda yer alırlar) yalnızca haftada 6 veya 5 gün tam zamanlı çalışan (ve haftanın 1-2 izin günü kullanan) veya vardiyalı çalışan bakıcılara ödenir.

Saatlik bakıcılara, genellikle, yıllık izin, hastalık izni veya çalışmama süresi için ödeme yapılmaz. Saatlik bakıcıya sadece çalıştığı saatler için ödeme yapılır. Ayrıca aşağıdaki hususları aklınızda tutmanız gerekiyor:

• Saatlik bakıcının saat başı ücreti, her zaman aylık maaş alan bir bakıcıdan daha pahalıdır,

• Saatlik bakıcı ne kadar az saat çalışırsa, saat başı ücreti o kadar yüksek olur.

Fazla mesai

Fazla mesai için, çalışma programı dahilinde herzamanki işle aynı miktarda ödeme yapmanızı öneririz. Yani bakıcı saatte 100 TL alıyorsa, 2 saat fazla mesai için işverenin ek 200 TL ödeme yapması gerekmektedir. Bakıcı aylık maaş alıyorsa, bu rakamlara göre, bakıcının ekstra çalışması için saat başı ücretin ne kadara mal olduğunu hesaplayabilir ve fazla mesai için fazladan ödeme yapabilirsiniz.

Ödeme şekli.

Maaşlı çocuk bakıcısı hizmetleri için haftada bir kez ödeme yapılması yaygın bir uygulamadır. Deneyimimize göre, çocuk bakıcılığı hizmetinin ödemesini banka kartı ile yapmak en uygunudur. Cüzdanda ne kadar nakit olduğunu her zaman aklınızda tutmaya gerek yoktur. Bu şekilde tüm finansal konuları kontrol altında tutmak kolaydır, ne kadar ve ne zaman harcadığınıza dair bir rapor, bankanızdan her zaman talep edebilirsiniz.

Yıllık izin

Haftalarca günde 10-12 saat çalışan bir bakıcının dinlenmeye ihtiyacı olduğu açıktır. Bu nedenle, bakıcıya yıllık izin sağlamanın ve aylık maaşının % 50’nin (yılda 28 günden fazla ve bir seferde 2 haftadan uzun olmamak şartıyla) ödeme yapılması gerektiğine inanıyoruz.

Yıllık izin ödemesi

Hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmamak için, bakıcıya yıllık izinden döndükten sonra ilk çalışma haftasının sonunda ödeme yapılması en doğrusudur.

İşverenin talebi üzerine çalışmaya ara verildiğinde

Örneğin, tüm aile tatile gittiğinde ve bakıcıyı yanına almadıkları durumunda veya büyükannenin gelip torunlara bir süre bakıcılık yaptığı zaman, bu tür durumları önceden konuşmak faydalı olur. Bir bakıcı, yılda birkaç kez iki hafta (hatta daha fazla) parasız kalırsa, bu durum onun başka bir iş aramayı düşünmesine neden olabilir.

Bakıcıya çalışmama süresi için aylık maaşının %50'sini (yılda en fazla 14 gün) telafi etmenin etik olduğunu düşünüyoruz.

Hastalık izni

 Bakıcı hastalandıysa, iyileşmesine izin vermek ve çocukla temas kurmamak en iyisidir. Hasta olduğu günleri için (yılda 7 günden fazla olmamak üzere) %100 ödeme yapmanızı öneririz.

İşten çıkma

İşten çıkma konusunda 14 gün önceden uyarılması gerektiğini sözleşmede belirtin. Bu süre zarfında (hem işveren hem de çalışan için) yeni bakıcı veya iş bulmak oldukça mümkündür.

Ne yazık ki birçok anne, başka bir iş bulan ve ayrılmaya karar veren bakıcının gerçekten dürüstçe iki hafta çalışacağına inanmıyor. Aynı zamanda bakıcılar da ayrılmadan önce bu günlerin ücretini almayacaklarından korkuyorlar.

Bu tür sıkıntılardan kaçınmak için herkese yazılı sözleşme yapmasını tavsiye ediyoruz!

Makaleyi beğendiniz mi?

20

Benzer makaleler:

  • Çocuk bakıcısı değişiminde anneler için ipuçları.

    Oku
  • Bakıcı olarak deneme süresini başarıyla geçmenin yolları.

    Oku
  • Yatılı çocuk bakıcısı olarak çalışmanın artıları ve eksileri.

    Oku