Birden fazla çocuk için bakıcı.

Birden fazla çocuk için bakıcı

Becerikli anaokulu öğretmenleri, aynı anda on, hatta yirmi çocuğu organize etmeyi ve meşgul etmeyi başarır. Ancak iki veya üç çocuk için bir bakıcı tutma kararı düşündürür.

İşe alım ajanslarından birinin genel müdürü Ayşegül Sarı, “Birden fazla çocuk olduğunda, her şey hem çocuklara hem de bakıcıya çok bağlıdır” diyor. - Çocuklardan biri veya her ikisi hiperaktifse veya biri bebek, diğeri mesela dokuz yaşındaysa yani ihtiyaçları ve ilgi alanları tamamen farklıysa, bir kişinin onları tam olarak tatmin etmesi zor olabilir. Aynı zamanda, yaşı ne olursa olsun, enerjik ve deneyimli bir bakıcı için iki çocukla başa çıkma  oldukça kolay gelebilir.

Ana sınıf öğretmeni Gülay Hanım çocuk bakıcısı olarak iş arıyordu, büyük çocuklarla çalışmayı tercih etti. Bakicibuldum.com'a ilan verdikten sonraki bir saat içerisinde, bir kadından telefon geldi, ertesi gün için beş aylık ve iki yaşındaki iki kız çocuklara acil bakıcı aranıyordu. Önceki bakıcı iki hafta çalıştıktan sonra önceki gün arayıp işe gelmeyeceğini bildirmiş. Gülay Hanım genç anneye yardım etmek için iş teklifini kabul etti, ama ilk günden sonra iki çocukla baş edemeyeceğini anladı. Kız bebek hep ağlardı ve annesini arardı, uyutması zordu, büyük çocuğa kesinlikle zamanı kalmıyordu ve birkaç gün sonra çocukaların annesi, Gülay Hanımın yemek ve evde temizlik yapmasını da istedi.

Ayşegül Sarı diyor ki “Üç veya daha fazla çocuk için bir tane bakıcı kesinlikle yeterli değil, özellikle çocuklar küçükse”. Onun deneyimine göre, çoğu bakıcı tek başına ikiden fazla çocukla çalışmaya zorlanırlar. Ama ters durumlar da var.

Benim eski patronum, bir yaşında kız ve iki ilkokul çağında erkek çocukların babası dedi ki “Dadımız ayda 5.500 TL alıyor, günde on saat çalışıyor”.

İlk başta eski meslektaşımı kıskandım, sonra bakıcıya acıdım.  Belki de her iki taraf için de kötü olmayabilir, bakıcı genç ve enerji doluysa, çocukları nasıl organize edeceğini biliyorsa, o zaman neden olmasın, nasıl olsa üç çocuktan ikisinin yarım gün okulda geçiyor.


Bir tane bakıcı iyidir, ama iki tane daha da iyidir

Bir arkadaşımın çocuklarına bakıcılarından memnun olup olmadıklarını sorduğumda, onlar da iki bakıcı olduğunu ikisinden de mumnun olduklarını söylediler. Arkadaşımın da açıkladığı gibi, bir bakıcıya yüklenmek sakıncalı, ya bakıcı hastalanırsa veya bir süreliğine şehir dışına gitmesi gerekiyorsa, zor durumda kalacaklarını söyledi. Genellikle bir tane bakıcı geliyor, ama gerekirse aynı anda iki kişi çağırılabilir, bu onun için daha uygun.

İki çocuk annesi Yasemin Hanım da en iyi çözümü buldu- vardiyalı çalışan iki bakıcı.

Yasemin, “Bakıcı çocuklardan bıkmamalı” diyor ve “farklı bakıcıların olması çocuklar için daha ilginç - biri sakin, diğeri kıpır kıpır. Bakcılardan biri herhangi bir nedenle gelemezse, diğeri onun yerine gelecek.”


Birden fazla çocuk bakıcılığı ücreti

İki veya üç çocukla çalışmak bir çocukla çalışmaktan her zaman daha zordur, aynı zamanda, her ek çocuk için ek ödeme  yüksek değildir - standart maaşın %50'sine kadar.

“Öğretmenlik eğitimi ve iş tecrübesi olan bir bakıcının İstanbul'da ortalama maaşı, günde sekiz saat, haftada 5 gün gündüz çalışma için ayda 6 000- 9000 TL, yatılı 10 000-18000 TL. İki çocuk için bakıcı yaklaşık bir buçuk kat daha fazlasını isteyecektir. Bakıcının deneyimi ve  eğitimi ebeveynler için çok önemli değilse, o zaman iki çocuk için 6 000 TL'ye bakıcı tutarak paradan tasarruf edebilirsiniz ”diyor Ayşegül Sarı.

Bakıcı maaşı, yaptığı görevlere göre değişir, sadece çocuklara mı bakar, ev işleri mi yapar, köpeği gezdirir mi, market alışverişini yapar mı vb. Bazı durumlarda, mesela büyük çocuk günün çoğunu okulda geçiriyorsa, ek bir ödeme gerekli değildir.

Bakicibuldum.com'dan tavsiye

Çoğu durumda, iki çocuğa bakmak için bir bakıcı yeterlidir. Ama bakıcı tüm işlerini tek başına yapamayacağı durumlar da vardır. Örneğin, bir küçük çocuk hastayken aynı zamanda bakıcı ikinci çocuğu anaokulundan almalı. Bu gibi durumlarda, ebeveynler bazı görevleri üstüne almak zorunda kalıyorlar. Acil durumlarda yardıma hazır birkaç bakıcının telefon numaralarını elinizin altında bulundurmanızı öneririz.

Makaleyi beğendiniz mi?

7

Benzer makaleler:

  • Gece bebek bakıcısı. Işin özellikleri.

    Oku
  • Bebek bakıcılığı işinin size göre olup olmadığını nasıl anlarsınız?

    Oku
  • Bakıcı yaşı ile ilgili tüm artılar ve eksiler.

    Oku