Bakıcı referanslarını kontrol etmenin yolu.

Bakıcı referanslarını kontrol etmenin yolu

Bakıcı profilinde "Referansım var", "işverenden referanslar", "Tavsiye mektubum var" gibi ifadeler her zaman bakıcı arayan annenin dikkatini çeker. Aynı seviyedeki birkaç bakıcı adayı arasında seçim yapmak özellikle zordur.

Birkaç yıllık çalışma boyunca, bakıcıların yüzlerce değişik tavsiye mektuplarını gördük. Kısa süre sonra, standart metin içeren bir kağıdın neredeyse işe yaramaz olduğu, sadece önceki işverenin iletişim bilgileri değerli olduğu anlaşıldı. Bugün Bakicibuldum.com profesyonel sırları sizinle memnuniyetle paylaşacak.

Arşivimizde, özgünlük konusunda şüphe uyandırmayan istisnai referanslar var. Örneğin, bir bakıcı elle yazılmış, kaşeli, işveren cep telefonu numarası içeren bir tavsiye mektubu sunmuştu. Gerçekliğinden asla şüphe duymadık çünkü mektupta taklit edilemeyen cümleler kullanıldı.

Bu konuda tecrübeniz olmasa bile, referansların güvenilirliği kolayca kontrol edilebilir.

Kağıt üzerinde mi yoksa telefonda mı?

Yazılı tavsiye mektubları yavaş yavaş ölüyor, her anne bir sayfalık mektubu elle yazmayı istemeyebilir.

Istanbul'da yazılı tavsiye mektubuna sahip bir bakıcı, büyük olasılıkla, eski yıllara ait buruşuk bir kağıt parçası gösterecektir. Günümüzde işverenin cep telefonu veya sosyal medya sayfası bakıcı için tek güvenilir referansıdır. İletişim bilgisi olmayan mektuplar okumaya bile değmez.

Deneyimli bakıcılar, işverenlerin referanslarının değerinin farkındadır. Ne yazık ki, arkadaşlarını referans olarak göstermek isteyen vicdansız iş adayları var. "Dadının uyumlu doğasını", "iş başarıları" ve "bebek büyüdüğü için ayrılma nedenlerini" özetleyen iyi düşünülmüş hikayeleri vardır, bu nedenle, tavsiye mektubunda verilen bilgilerinin teyidini aramak anlamsızdır. Yüz yüze görüşme sırasında elde edilen bilgilere dikkat etmek gerekir. Bakicibuldum.com’un tescilli doğrulama yöntemini kullanın.

Doğrulamanın hızlı yolu

1. Bakıcıya bazı sıra dışı sorular sorun. Daha önce baktığı çocukla ilgili ayrıntıları isteyin. Herhangi bir bakıcının kolayca cevaplayabileceği bir veya iki soruyu önceden hazırlayın. Örneğin, bebeğin muza (diğer meyvelere) alerjisi var mıydı? Bebeğin iki yaşında kabakulak olduğu doğru mu? Bebek belirli bir bebek mamasını yemeyi reddetti mi? Çocuk daha büyükse, en sevdiği çizgi filmi veya en sevdiği oyuncağı sorun. Bakıcı okul öğrencisiyle çalıştıysa, matematikteki veya İngilizce öğrenmedeki ilerlemeyi öğrenin. Cevapları yazın veya aklınıza tutun.

Daha sonra kendi zor sorularınızı sormak en iyisidir çünkü mülakata hazırlanan bakıcılar da ipuçlarımızı okuyabilir. Soru önemsiz veya genel olmamalıdır. Bakıcı hakkında değil, çocuk hakkındaki gerçekleri öğrenin. Çocuğun annesi, bakıcının zam isteyip istemediğini veya yolda alışveriş yapıp yapmadığını hatırlamayabilir, ancak çocuğun sağlığı veya gelişimiyle ilgili ayrıntıları asla unutmaz. En iyisi doğrudan bir şey sormak değil, bakıcı ile arkadaşça bir sohbette çocukla ilgili belirli ayrıntıları öğrenmektir.

2. Aynı soruları anneye de sorun. Tercihen görüşmeden hemen sonra eski işvereni arayın ve soruları tekrarlayın. Eski işveren sorularınızı cevaplamak zorunda değildir, konuşmanın 5 dakikadan fazla sürmeyeceğini hemen bildirin. Annelerin sohbetinin giriş kısmı, çalışma gerçeğinin, falancanın belirli bir dönemde çalıştığının ve belirli görevleri yerine getirdiğinin resmi bir teyit olarak geçiyor. Çoğu, bakıcının iyi ve sorumlu olduğunu ve herhangi bir şikayet  olmadığını onaylayacak. Tabii ki aile bakıcıdan memnun kalmadıysa veya sorunlar çıktıysa bakıcı size iletişim numarasını söylemeyecektir.

Giriş kısmından sonra konuşmanın önemli anı gelir. Güvenlik sorusu tuhaf gelebilir diye özür dileyin. Doğrudan olumlu bir soru oluşturmak daha iyidir, örneğin, eski bakıcınız bebeğin muza alerjisi olduğunu söyledi, bu doğru mu? Çocuğunuz üç yaşında kabakulak oldu mu? Bakıcı çocuğa Fransızca derslerine eşlik etti mi? Sahte eski işveren yani arkadaş böyle bir soruya ayrıntılı olarak cevap veremeyecektir. En iyi ihtimalle, "sahte anne" rastgele "evet" veya "hayır" diyecektir. Gerçek anne, alerjinin sadece muzlara değil, diğer meyvelere de olduğunu ayrıntılı olarak anlatacak veya alerji olmadığını söyleyecektir. Gerçek bir anne, çocuğun kabakulak hastalığını sorunsuz geçirdiğini söyleyecektir. Gerçek bir anne, çocuğunun yalnızca İngilizce öğrendiğini ve Fransızcanın modasının geçtiğini söyleyecektir ... Aldığınız yanıt belirsizse, önceden hazırlanmış ikinci bir soru sorun. Anne denemeyi geçerse, konuşmanın sonunda bakıcının kişisel niteliklerini, çalışma eksikliklerini sorun. Sahte olduğunu anlasanız bile sohbet için teşekkür ettiğinizden emin olun.


3. Cevapları eşleştirin.

Tutarsızlık, referanslara ve dolayısıyla bakıcıya güvenilemeyeceğini gösterir. En başından sizi aldatmaya çalışan bir kişiye güvenmektense, referansı veya iş deneyimi olmayan dürüst bir bakıcı tutmak daha iyidir.

Yurtdışına giden ve iletişim bilgileri eksik olan eski işverenler

Sonuç olarak, eski işverenler yurt dışına çıkıp telefon numarası bırakmadıysa, yazılı tavsiye mektupların dikkate alınmaması gerektiğini not ediyoruz. Ebeveynlere Skype bilgileri veya sosyal medya profilin bağlantısını talep etmeleri önerilir. Herhangi bir bahaneyle bakıcı sizi işverenlerle bir araya getirmeyi reddediyorsa, iş adayınızın birşeyler gizlediği açıktır. Telefonu hiç açmayan eski işveren referansı da ciddiye alınmamalıdır.


Makaleyi beğendiniz mi?

28

Benzer makaleler:

  • Vardiyalı bakıcı.

    Oku
  • Çocuk bakıcısı değişiminde anneler için ipuçları.

    Oku
  • İş arayan profilinizi geliştirmenin yolları.

    Oku