Bakıcı maaşına zam istiyorsa.

Bakıcı maaşına zam istiyorsa


İster istemez her işveren er ya da geç bakıcıdan maaşının arttırılmasını istediğini duyacakıtr.

Her bakıcının bu konuda kendi yöntemleri var. Biri birkaç ay çalıştıktan sonra zammı isteyebilir veya talep etmeye başlayabilir. Bu durumda genel olarak, işveren sadece maddi nedenler yüzünden değil, aynı zamanda tamamen insani nedenlerden de olumsuz duygulara kapılır. Diğer bakıcı, işverenin cömertliğini ummadan, nazikçe ve hatta utanarak zam ister.

Çoğu zaman, maaş artışı sorunu aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar:

1. İkinci veya üçüncü çocuğun doğumu. Bu durumda tüm ailenin hayatı değişir ve çoğu zaman bakıcıya daha fazla iş düşer;

2. Ek görevler. Örneğin, anne işe başlıyorsa, boş zamanı ve enerjisi azalacağı için bakıcıdan ekstra görevleri isteyebilir. Anne şöyle düşünebilir: ‘’ Günde yaklaşık iki saat bebek uyurken, bakıcı dinleneceğine çarşafları ütüleyebilir veya akşam yemeği yapabilir’’;

3. Bakıcı bir yıldır çalışıyor ve enflasyonu gerekçe göstererek maaşına zam istiyor.

Tabii ki, bakıcı maaşını arttırma imkanınız ve arzunuz varsa, bunu yapabilirsiniz ve herhangi bir tavsiyeye ihtiyacınız olmayacak. Ancak şu anda gücünüz yetmiyorsa ve böyle bir niyetiniz yoksa, bakıcıyı kaybetmeden maaşını aynı seviyede tutabileceğinize dair birkaç fikir verebiliriz.

• Şu anda dünya çapında ekonımik kriz olduğundan söz edebilirsiniz. Kendi işvereninizden bir örnek verin, maaşınızın artırılmadığından şikayet edin ...

• Bakıcıya işsizliği hatırlatmak iyi olur. Örneğin, Bakicibuldum.com'da, bu şartlarda çalışmaya istekli ve hemen başlamaya hazır birçok iş arayan var.

• Samimi bir konuşma çoğu zaman durumu kurtarır. Bakıcıya birbirinizi ne kadar uzun zaman aradığınızı söyleyin. Ona iş arama sürecinin ne kadar sıkıcı olduğunu hatırlatın: bitmeyen görüşmeler, deneme günleri, kontroller ve sonunda yeni bir işverenle ilişkinin daha iyi olacağının garantisı yok.

• Örneğin bayramlarda ikramiye sözü verebilirsiniz. Ama bunu unutmayın, verilen sözler tutulmalı.

Ne de olsa, çalışana "hayır" diyerek onu hemen kaybedeceğinizi düşünmeyin. Bakıcı muhtemelen ayrılma kararını vermemiş, sadece sizi deniyor. Belki de daha iyi zamanlara kadar zammı beklemeyi kabul edecektir. Ancak bakıcı sizi terk etse bile üzülmeyin, Bakicibuldum.com'da yeni sevecen bir bakıcı herzaman bulabilirsiniz.

İstanbul’da yaşayan genç bir anne Ayşe Hanım, "Bakıcımız küçük oğlum doğduğunda zam istemeye başladı" diyor, "Dürüst olmak gerekirse bebeğe kendim bakmayı düşünüyordum, bakıcı sadece büyük oğluma bakacaktı. Ama kısa süre sonra tek başıma yapamayacağım anlaşıldı. Bazen küçüğün yanında yarım saat kalmasını istedim, sonra akşam yemeği yapacak vaktim olmadı ve yine bakıcının yapmasını istedim. Bir gün fazladan ödeme zamanının geldiğini söyledi, % 20 zam istiyordu. Ben şaşırdım, zor zamanlar hakkında bir şeyler söyledim ama bakıcı ikna olmadı ve gitti. Çabucak yeni bakıcı bulduk, bu arada, öncekinden daha az paraya iki çocuğa çok iyi bakıyor. "

Üniversite öğrencisi ve yarı zamanlı bakıcı Leyla Hanım deneyimini anlatıyor, "Bir kere maaş artışından bahsetmeye başladım. Bebeğin ailesi üç veya dört ay beklememi istedi. Bekledim ve maaşımı gerçekten arttırdılar ama istediğim kadar değil. Ancak bu işte pek çok artı var, çocuk harika, ebeveynler hoş zeki insanlar ve benim eve yakın yaşıyorlar. Bu yüzden onlardan ayrılmayı düşünmüyorum. "

Bakicibuldum.com'dan tavsiye

İyi taktikten biri, zam yapmayı söz vermek, ancak bakıcının belli bir süre beklemesini istemek. Maaşı ülkedeki resmi enflasyon oranına göre de yükseltebilirsiniz. Örneğin enflasyon oranı %30 ise aylık maaşa tam %30 zam yapılır.

Ayrıca bakıcı için tüm gereksinimlerinizi önceden düşünmeye çalışın ve tüm görevlerini yazılı bir sözleşmede belirleyin. İlk baştan görevlerinin içine daha fazlasını dahil etmek daha iyidir. O zaman görevler listesini gözden geçirmek zorunda kalmayacaksınız ve bakıcı, ondan aynı para için daha fazla çalışmasını istediğinizi düşünmeyecek, ki bu kimsenin hoşuna gitmez.

Bize göre çocuk odasının temizliği, çocuk kıyafetlerinin yıkanması ve ütülenmesi, çocuğa yemek yapılması, kısacası çocuk bakımı ile ilgili her şey ek ödeme gerektirmez. Ayrıca, bakıcının herhangi bir ek ödeme yapmadan bazen gerekirse bebeği doktora götürebileceğini istemeye hakkınız vardır.

Başka görevlere gelince, örneğin, tüm aile için günlük yemek yapmak veya evin tümünü düzenli olarak temizlemek, bu kesinlikle ek bir ödeme gerektirir ve bu durumda özel bir bakıcı/yardımcıya ihtiyacınız olacak: 2'si 1 arada.


Makaleyi beğendiniz mi?

24

Benzer makaleler:

  • Bakıcı ve yemek konusu.

    Oku
  • Maaş mı, saatlik ücret mi? Bakıcı tutarken hangisi daha karlı?

    Oku
  • Çocuk bakıcısı olarak iş arayanlar için öneriler.

    Oku